Annons

Lena Kvist: Lena Kvist: Bokkatalogen ger midsommarblues

Att vakna på midsommardagen är att vakna till stundande mörkare tider. Och höstbokkatalogen är redan här.
Lena KvistSkicka e-post
bokkrönika • Publicerad 20 juni 2020
Lena Kvist
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Även den här sommaren ska vissna bort.
Även den här sommaren ska vissna bort.Foto: Hasse Holmberg

Vi bokredaktörer runtom i landet jobbar med branschtidskriften Svensk Bokhandels bokkatalog som redskap. Den berättar vilka böcker som är på väg och alla debutanter porträtteras.

I juni, när det är som ljusast, kommer höstkatalogen. Det är alltid lika vemodigt att se den tjocka bibban med den otvetydiga titeln ”Höstens böcker”. Det är som om katalogen ropar ”Jaja det är ljust nu, men snart kommer hösten, har du tänkt på det?”. Och det har jag förstås, för som så många läsande människor har jag en dragning mot melankoli.

Annons

En hel del böcker att se fram emot i höst hittar jag i katalogen. Här kommer fem jag inte tycker att du ska missa:

* Klas Östergren kommer med tredje delen i Gentlemen-trilogi: ”Renegater” (Polaris förlag). Den behandlar bland annat skandalerna i Svenska Akademien, i romanform.

* Hanna Rajs Lara nominerades till Borås Tidnings Debutantpris för sin ”Armarna”, en av 2010-talets starkaste diktsamlingar. Nu kommer uppföljaren ”Under månen”. Den handlar om ”familjen, det judiska arvet, antisemitism och missbruk”.

* Dramatikern och debattören America Vera-Zavala kommer med boken ”Svartskalle – en svensk historia” (Ordfront). Med utgångspunkt i sitt eget liv diskuterar hon rasism, hur den skapas och vad den innebär.

* Programledaren Marie Lundström bokdebuterar med ”Sanningens kalas” (W&W). Det här måste vara höstens modigaste debut. Att utsätta sig för kritiker och läsare när man själv är en av Sveriges mest kända kulturjournalister måste vara svindlande. De flesta debutanter har allt att vinna men här är en som har något att förlora, om det blir fiasko. Romanen är en relationsroman om en jobbförälskelse som kommer och ställer allt på ända.

* Och så ett Boråsnamn i katalogen: Annika Wall: ”Jag borde sagt det först” (W&W). BT-kritikern och Lilla Debutantprisjurynordföranden Annika Wall har skrivit en roman om en duktig fru som slutar vara duktig.

Även den här sommaren ska försvinna. Men inte än – ännu har vi två svindlande månader sommar kvar till bokhösten. Nu tar boklördag sommarledigt.

***

Nej, de spelar inte teater i höst men Borås Stadsteater har i alla fall startat en podd: ”Spelar roll”. Första avsnittet ligger nu på borasstadsteater.se och Spotify.

Mikael Dahl, en av de tre fastanställda skådespelarna, intervjuar Viktoria Folkesson, skådespelerskan från Bollebygd som började sin bana i Borås. Nyligen kunde vi se henne som den hårda mamman i den lysande pjäsen ”Söndag” på lilla scenen i våras. Här berättar hon om varför alla roller är en förolämpning (skådespelaren blir typecastad, det vill säga får de roller som förmodas stämma med ens personlighet) och hur många gånger hon sökte scenskolan innan hon kom in (fem-sex, Mikael Dahl kom in på tionde försöket!).

Annons

När företag och organisationer gör egna poddar är förstås tanken att stärka det egna ”varumärket” utan att det blir för töntigt och uppenbart. Mikael Dahl och Viktoria Folkesson låter lite generat roade när de behandlar den obligatoriska frågan ”Vad har Borås Stadsteater betytt för dig?”.

Ändå: i väntan på teater är podden helt klart värd att lyssna på.

Annons
Annons
Annons
Annons