Kultur

Lars Lerins bilderbokspromenad är full av nyfikenhet

Bokrecension Artikeln publicerades
Katter och troll är viktiga i konstnären Lars Lerins bilderboksdebut.
Foto: Øyvind Lund
Katter och troll är viktiga i konstnären Lars Lerins bilderboksdebut.

Troll, katter och naturfynd. Promenaden i Lars Lerins första barnbok är lika full av nyfikenhet som suggestiva akvareller. Recensenten Jonna Fries ser vardagen nosa på mystiken.

Trollet är inte hemma

Bilderbok

Text och bild: Lars Lerin

Förlag: Bonnier Carlsen

En, två, tio, åtta. Treårige Rafael räknar stenar, kottar, fiskar och grässtrån. Han är ute med sin pappa på promenad och letar efter ett troll.

När konstnären Lars Lerin barnboksdebuterar är det med en stillsam och kärleksfull bok där vardag och mystik nosar på varandra. Texten böljar fram genom iakttagelser, tid, möten och korta repliker. Den nyfikna rörelsen är drivande, men det finns bitvis en otymplighet i texten och en väl svävande blick.

I de känsliga akvarellerna fångas barnets lekfullhet och storslagenheten i naturen. Slitna, gamla fönster blickar suggestivt mot läsaren och skogen lockar drömskt och mystiskt. Det är i dessa stämningsfullt fångade miljöer som bokens styrka finns.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.