Annons

”Länge leve bonusfamiljen” är en julbonus vi klarat oss utan

Efter fyra säsonger har klanen Herngrens populära tv-serie ”Bonusfamiljen” blivit långfilm, där huvudpersonernas vardagliga relationsstretande fortsätter i julmysigt vinterlandskap.
Filmrecension • Publicerad 1 december 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Efter fyra säsonger blir "Bonusfamiljen" med Vera Vitali och Erik Johansson film.Foto: Ulrika Malm/SF Studios
Dramakomedi

Länge leve bonusfamiljen

Medverkande: Erik Johansson, Vera Vitali m fl

Regi: Felix Herngren

Den som har fräckheten att anse att en film som är baserad på en förlaga ändå bör kunna stå på egna ben får en rejäl uppsträckning av ”Länge leve bonusfamiljen”. Manuset är så obekymrat över hur lite information som tillhandahålls att nya tittare i praktiken måste gissa sig till vilka inbördes relationer vissa rollfigurer har.

”Filmen kan ses som ett avslut, eller en början, eller kanske bara en cirkulär menlöshet utan vare sig början eller slut med en oväntat pessimistisk syn på parrelationer som ställer frågan hur länge det egentligen är värt att köra på tillsammans?”

När filmen inleds har huvudpersonerna Lisa (Vera Vitali) och Patrik (Erik Johansson) lyckats lappa ihop sitt äktenskap. Men mitt i det stundande julfirandet kullkastas tillvaron av ett fönsterkuvert. Det visar sig att Lisa glömt annullera den skilsmässoansökan hon skickade in när allt var som mörkast. Patriks motdrag blir att anordna bröllopsfest i fjällen med vänner och bekanta. Lättare sagt än gjort, särskilt då nya hemligheter uppdagas.

Annons

Filmen kan ses som ett avslut, eller en början, eller kanske bara en cirkulär menlöshet utan vare sig början eller slut med en oväntat pessimistisk syn på parrelationer som ställer frågan hur länge det egentligen är värt att köra på tillsammans? Hur mycket energi ska man offra på att till varje pris fortsätta vara ett par?

”Länge leve bonusfamiljen” är en film för redan invigda Bonusfamiljen-tittare.Foto: SF studios

Inramningen är delvis bedrägligt lik en romantisk komedi, fast med väldigt lite komedi, där nästan all speltid läggs på uppbyggnad mot det stundande bröllopet. För det mesta tuffar berättandet på med lagom deppigt humör men vid något enstaka tillfälle visar Felix Herngren kapacitet att regissera scener som bränner till ordentligt. Framför allt när Patrik får ett jobbigt besked som också ger Erik Johansson chansen att blossa upp med starkt skådespeleri genom tyst ursinne och tillbakahållen förtvivlan.

Som kontrast finns ett par billiga komiska situationer och karikatyrartade birollsfigurer som ter sig opassande i hänseende till resten av filmen, som varken blir tillräckligt rolig för att underhålla eller tillräckligt seriös för att tas på allvar. Det gör ”Länge leve bonusfamiljen” till en julbonus vi klarat oss utan, eller som åtminstone borde förses med en skarp varningstext: Obs! Endast för redan invigda.

Mats T OlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons