Annons

Lagliga alternativ minskar piratnedladdning

Nöje • Publicerad 10 december 2021
Den olagliga nedladdningen i Europa minskar. Arkivbild.
Den olagliga nedladdningen i Europa minskar. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

När det finns lagliga alternativ minskar piratnedladdningarna, det visar nya siffror från Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet, Euipo. I en ny rapport har de jämfört siffror i Europa under 2017–2020, och de konstaterar att konsumtionen av piratkopierat innehåll i snitt har minskat med 34 procent under 2020.

Det gäller både film, musik och tv som har strömmats på olaglig väg. Trenden har pågått ett par år – under 2018 minskade konsumtionen med 20 procent och under 2019 med 6 procent, och nu slår man alltså fast att trenden håller i sig. Dock observerade man en uppgång av piratkopiering av filmer i mars och april 2020 i samband med att flera länder stängde ner på grund av coronapandemin. Men när länderna öppnade igen försvann uppgången.

Annons

Fortfarande besöker också européer piratsajter för film och musik strax under sex gånger per månad, i snitt. Sverige ligger något över snittet med åtta gånger per månad.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons