Annons

Lågbudgetfilm om abort kan bli festivalvinnare

De hetaste vinnarkandidaterna på filmfestivalen i Venedig är Pedro Almodóvars "Madres paralelas", Jane Campions "The power of the dog", Paolo Sorrentinos "Guds hand" – och en liten fransk lågbudgetfilm om abort.
Film • Publicerad 10 september 2021
Anna Mouglalis, Anamaria Vartolomei, regissören Audrey Diwan, Luana Bajrami och Louise Orry Diquero presenterar "L'evenement" på filmfestivalen i Venedig.
Anna Mouglalis, Anamaria Vartolomei, regissören Audrey Diwan, Luana Bajrami och Louise Orry Diquero presenterar "L'evenement" på filmfestivalen i Venedig.Foto: Domenico Stinellis/AP/TT
Audrey Diwan tillsammans med Anamaria Vartolomei (till vänster) som spelar huvudrollen i filmen.
Audrey Diwan tillsammans med Anamaria Vartolomei (till vänster) som spelar huvudrollen i filmen.Foto: Domenico Stinellis/AP/TT

– Jag önskar jag kunde ta min film och resa till Texas och övertyga dem att se den, säger regissören Audrey Diwan när TT träffar henne i Venedig.

Filmen heter ”L' evenement” och har fått den internationella titeln ”Happening”. Den bygger på en bok av den franska författaren Annie Ernaux, publicerad 2019, där hon beskrev hur hon 1964 förtvivlat kämpade för att få göra en abort. Detta var då förbjudet och även de som på något sätt hjälpte kvinnan i fråga riskerade mycket hårda straff. Abort blev inte legalt i Frankrike förrän 1975.

Skrämmande aktuell

Annons

Det känns som om ”L' evenement” är, som det hette förr, ”ryckt ur dagens rubriker”. Med tanke på det som nu händer i USA, inte minst i Texas, där politiker gör sitt bästa för att i princip helt förbjuda abort, är filmen skrämmande aktuell.

– Jag var på väg hit till Venedig när Högsta domstolen i USA gick på Texas-politikernas linje. Jag blev chockad. Jag blev rasande, jag kände hur mitt hjärta började bulta. Jag hade hoppats att allt detta med abortmotstånd skulle tillhöra en svunnen tid, säger Audrey Diwan.

I filmen gör den tonåriga Anna desperata försök att få en abort – när hon blir nobbad av läkare gör hon i en även för åskådaren mycket plågsam scen ett försök att abortera fostret på egen hand.

"Har själv gjort abort"

– Jag har själv gjort en abort, och på vägen hit funderade jag över om jag skulle berätta det för er journalister. Och så insåg jag att självklart, det måste jag göra. Det är ju det min film handlar om. Men jag är fortfarande påverkad av detta med skam och skuld över abort, säger Audrey Diwan.

Hon förklarar att hon med sin film vill delta i en diskussion.

– Jag är inte ute efter att provocera. Jag vill debattera. Jag vill visa min film, jag vill visa vad den här unga flickan går igenom, och efter visningen skulle jag vilja se åskådarna i ansiktet. Jag hoppas att filmen kan påverka några av dem.

”L' evenement” är köpt för svensk distribution, men kommer troligen inte att få premiär förrän efter nyår. På lördag avgörs det om filmen får något av priserna på filmfestivalen i Venedig.

Fakta: Audrey Diwan

Ålder: 41 år.

Bor: I Paris.

Familj: "En halvsvensk son".

Yrke: manusförfattare, regissör.

TIdigare: Filmen "Mais vous etes fous".

Aktuell med: "L' evenement (Happening)".

Venedig. På lördagen avslutas årets filmfestival i Venedig med prisutdelning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons