Annons

Kvinnor som kan konsten

Sex temperament, sex konstnärer.
Samtliga kvinnor, vars verk möts i ett gemensamt rum.
Idag är det jubileumsvernissage på Galleri Jeanette Ölund.
Kultur • Publicerad 19 april 2008
Jeanette Ölund visar konst, signerad av idel kvinnor.
Jeanette Ölund visar konst, signerad av idel kvinnor.Foto: Bengt Lagerstedt

I tjugofem år har Jeanette Ölund visat konst som kittlat och berikat boråsarnas sinnen. Detta firar hon med två jubileumsutställningar. Den ena öppnar idag, den andra i höst.

– I oktober 1983 startade jag som sjätte gallerist i Borås. Och nu är jag nästan den enda privata galleristen kvar, säger Jeanette Ölund.

Annons

Redan från början hade hon ett särskilt fokus på kvinnliga konstnärer, som då hade svårare att komma fram i den manliga konkurrensen.

– Men nu är det mycket bättre, intygar hon och nämner bland andra Karin Mamma Andersson och Linn Fernström som exempel på kvinnor som tagit konstvärlden med storm under senare tid.

Många kvinnor

Kvinnligt för hela slanten blir det också på Jeanette Ölunds galleri denna lördag. Skulptur och måleri av sex konstnärer med olika temperament i färg, form och uttryck: Kerstin Dahl-Norén, Kerstin Danielsson, Bodil Hedlund, Dorina Mocan, Ewa Jönsson Hörtnagl och Nina Pringle.

Tillsammans representerar de kontantan av vad galleriet står för.

– Några från bygden, några som jag har varit trogen i många år. Och en debutant. Det är kärnan i min verksamhet, förklarar Jeanette Ölund.

”Känns nervöst”

Debutanten? Det är Nina Pringle, född 1974, bosatt i Göteborg. Hennes måleri befinner sig i gränslandet mellan det abstrakta och det figurativa, där åskådaren inbjuds att bli en medskapare till verket.

– Det är hela tiden en balans mellan det ofärdiga och det färdiga. Det viktiga är att betraktaren går vidare in i bilden och hittar sin egen sinnesstämning och sitt eget motiv, säger Nina Pringle som tycker det är ”en jättechans” att få vara med på utställningen.

– Det häftigt att Jeanette vågar satsa. Det känns jätteroligt. Och nervöst!

Annons

Vem vet? Kanske kommer Nina Pringle en dag att nå samma genombrott som Dorina Mocan (med rötter i Rumänien), som inte bara gästat galleriet tidigare utan också nått stora framgångar internationellt. Dorina Mocan är dock mera klassiskt orienterad och influeras gärna av 1200- och 1300-talets bildspråk.

– Där har jag mitt hjärta. Där hittar du hantverket och och det gedigna kunnandet. Det var mästare som lade ner hela sin själ i måleriet. Jag vill att mina bilder ska utstråla samma intensitet, säger hon.

På galleriet får publiken även återknyta bekantskapen med Äsperedskonstnären Kerstin Dahl-Noréns karaktäristiska stenskulpturer i svart diabas.

– Det jag gör är organiska former som kroppar, kärl och kapslar. Det är kul med samlingsutställningar. Det är spännande att hänga tillsammans och se hur olika saker samspelar, säger Kerstin Dahl-Norén.

Vernissage idag, alltså. Kl 13.00 är det invigning av Kristina Mellström, intendent på Borås konstmuseum. Utställningen pågår till den 10 maj.

Fotnot: På den andra jubileumsutställningen som öppnar i oktober visas verk av konstnärerna Jarl Ingvarsson och Marie Capaldi.

Christian Dahlgren
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons