Annons

Kvinnor på signalspaning i krigets Stockholm

Lite historia, lite spänning, men mest mys och kvinnokamp ändå. Andra delen i Denise Rudbergs serie ”Kontrahenterna” ger mersmak.
Recension • Publicerad 13 juli 2020
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Denise Rudberg skriver om några kvinnor som jobbar med signalspaning i andra världskrigets Stockholm.
Denise Rudberg skriver om några kvinnor som jobbar med signalspaning i andra världskrigets Stockholm.Foto: Kristian Pohl

En andra allians

Spänningsroman

Författare: Denise Rudberg

Förlag: Forum

Signalspaning är fortfarande högaktuellt och andra världskriget påverkades starkt av att de allierade knäckte nazi-Tysklands kodmaskin. Men vem visste att det fanns en central för signalspaning mitt på Östermalm under kriget?

Denise Rudberg har skrivit chick-lit, elegant crime och nu delvis bytt genre. Förra året kom ”Det första chiffret”. Det är 1940 och Signe, Iris och Elisabeth handplockas av regeringen för sin matematiska begåvning och anställs för att knäcka nazisternas koder.

Annons

Denise Rudberg väver fram ett Stockholm under krigsåren, med detaljer om vad man åt, vad som gick på bio, hur man klädde sig för att klara vinterkylan och vad godiset kostade.

Men själva jobbet de tre kvinnorna utför beskrivs som hastigast. Har man inte läst första delen i serien är det svårt att förstå vad de alls gör på den hemliga byrån i "En andra allians". Det gör inget, det är ändå Signe, Iris och Elisabeth, deras liv och varma vänskap, som får mig att sträckläsa.

Iris har flytt från Estland med sina två barn och oroar sig för sin judiske make som blev kvar. Elisabeth får kämpa för rätten att förvärvsarbeta. Signe börjar som hushållerska men får allt bättre jobb. Alla tre är baserade på Rudbergs egna släktingar. Serien är en hyllning till dem – och samtidigt en bra, lättläst tillbakablick och påminnelse.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons