Annons

Kulturrådets styrelseordförande tvingas bort

Kulturrådets styrelseordförande Svante Weyler tvingas lämna sitt uppdrag, skriver
Kultur • Publicerad 20 oktober 2021
Svante Weyler tvingas bort som styrelseordförande för Kulturrådet. Arkivbild.
Svante Weyler tvingas bort som styrelseordförande för Kulturrådet. Arkivbild.Foto: Bertil Ericsson/TT

Svante Weyler, som har en lång karriär som förläggare bakom sig, blev styrelseordförande för Kulturrådet i januari 2020. Han uppger själv att han blev kallad till ett möte med kulturminister Amanda Linds (MP) statssekreterare Emma Rung på tisdagen – och där fick veta att kulturdepartementet vill ha en annan ordförande.

"Fel person"

– Den förklaringen jag fick är att jag är "fel person". De vill ha en annan person, säger Weyler till DN.

Annons

Svante Weyler förklarar att han utgår från att statssekreteraren agerar på uppdrag av kulturministern, och att han skickat ett mejl till Amanda Lind för att berätta han inte längre ser sig som knuten till Kulturrådet.

Han avstår från att spekulera kring varför han inte längre har kulturministerns förtroende, men konstaterar att det hela känns "en smula snöpligt".

Myndigheten har behov av en person med en annan profil i rollen som styrelsens ordförande, säger kulturministerns statssekreterare Emma Rung i en skriftlig kommentar.

"Statlig styrning"

"Statens kulturråd med dess ordförande och övriga styrelsen har gjort ett starkt och viktigt arbete under denna speciella tid med den pågående pandemin, som har påverkat själva organisationen både innehållsmässigt och i omfattning. När vi nu tittar framåt så ser vi att myndigheten har behov av en person med en annan profil i rollen som styrelsens ordförande", säger Rung och fortsätter:

"Mot bakgrund av detta meddelade jag att inför nästa fas framåt behövs en ny kompetensprofil där det blir viktigt med bland annat erfarenhet av statlig styrning."

Enligt Rung hade man gärna sett att Weyler varit kvar under hösten och slutfört viktiga processer i styrelsearbetet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons