Annons

Kulturorganisationer vill se permanent stöd

150 miljoner extra i stöd till regional kultur – varje år. Det kräver Länsmuseerna, Länsteatrarna och Regional musik i Sverige i ett gemensamt upprop till regeringen och samarbetspartierna.
Kultur • Publicerad 7 september 2020
Länsmuseerna, Länsteatrarna och Regional musik i Sverige riktar sig mot bland andra Amanda Lind, kultur- och demokratiminister, i ett gemensamt upprop. Arkivbild.
Länsmuseerna, Länsteatrarna och Regional musik i Sverige riktar sig mot bland andra Amanda Lind, kultur- och demokratiminister, i ett gemensamt upprop. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I samband med coronapandemin satte regeringen in ett krisstöd på 150 miljoner kronor till regional kultur. Nu vill tre regionala kulturorganisationer att stödet ska bli permanent.

"Vi är oroliga över att nästa år blir minst lika besvärligt som 2020. De nationella begränsningar och rekommendationer som myndigheterna har utfärdat ligger i huvudsak fast och gör det fortsatt svårt att bedriva en 'normal' verksamhet för våra institutioner", skriver organisationernas ordförande, Jonas Hellberg (Länsmuseernas samarbetsråd), Robert Uitto (Länsteatrarna) och Nina Björby (Regional musik i Sverige) i ett pressmeddelande.

Annons

De fortsätter:

"Regionernas svaga ekonomi och det faktum att staten inte har räknat upp sina anslag på många år gör situationen för den regionala kulturen fortsatt besvärlig".

I uppropet ber de regeringen, samarbetspartierna och kulturministern att permanenta det statliga stödet på 150 miljoner kronor.

"Det är av största vikt att staten i denna situation stärker upp kultursamverkansmodellen långsiktigt”, skriver de.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons