Annons

KRO vill ha en strategi för Borås stadsbild

Kommunstyrelsen! Se till att det finns konstnärlig styrning av stadsbilden!
Kultur • Publicerad 20 maj 2008

I Borås händer just nu mycket på det konstnärliga området. Och det handlar inte enbart om Pinocchio. Också alla aktiviteter inför skulpturfestivalen ökar uppmärksamheten. Intresset vänds mot både nya och något äldre skulpturer. Konsten diskuteras.

Och de nya tillskotten visar vad konsten kan göra för att berika stadsbilden. Göra den mer levande, komplex och intresseväckande. Både för boråsarna och för mer tillfälliga gäster.

Annons

Och konstens uppgift är inte enbart att vara vacker. Det kan den vara. Men det kan också handla om att ge nya perspektiv eller hjälpa till att fokusera någon del av stadsbilden, kanske en punkt att samlas kring, att kommunicera runt. Eller visa på minnen från stadens historia – eller den unika platsens.

Eller kanske i stället peka mot framtiden. Den kan stryka medhårs eller provocera.

Konsten kan ha många uppgifter.

Det är bra att Borås försöker använda konsten för att profilera staden. Det stärker bilden av den positiva utveckling som pågår.

Nu sker mycket som påverkar stadens utseende genom beslut i skilda instanser. Vi saknar ett övergripande grepp och en tydlig policy från kommunstyrelsen att konsten skall finnas med från start i samhällsplaneringen. Kulturnämndens konstutskott får ta beslut i många konstnärliga frågor. Men inte i alla.

Det finns inte alltid en samordning mellan de olika kommunala instanserna. De kan agera oberoende av varandra på ett sätt som skadar bilden av en aktiv och framåt stad med en tydlig kulturell profil.

Vi inom KRO kunde förra sommaren peka på hur en kommunal instans planterade blommor i den cirkel som bildas mellan Rickard Nonas stenstolar på Stora Torget. En ren vandalisering av en skulptur gjord av en internationellt välkänd konstnär.

Vi kunde nyligen läsa i Borås Tidning hur gatukontoret låtit en av sina anställda göra en sorts stor stenskulptur i en rondell på Hässleholmen. Detta påtagliga inslag i stadsbilden har skett helt utan kontakt med kulturnämnden.

Om Borås stad har någon som helst ambition att medvetet arbeta med stadsbilden måste det till en helt annan samordning, ett helt annat samarbete mellan dem av stadens olika nämnder som kan fatta beslut som rör stadsbilden. Det behövs en helhetssyn. De som har kompetens på området, konst, arkitektur, landskap/trädgård, belysning etc. behöver samarbeta långsiktigt utifrån ett helhetsperspektiv.

Det är viktigt för den visuella miljön och från ekonomiska, trivsel-, och demokratiaspekter. Boråsarna ska kunna veta att det inte är privata tyckanden och tillfälligheter, utan en medveten långsiktig strategi och kunskap som styr utformningen av vårt gemensamma rum i staden.

Annons

Kulturnämnden har föreslagit ett skönhetsråd. Begreppet kan låta föråldrat. Oavsett vad det kallas eller hur det organiseras bör det finnas ett absolut krav på att Borås stad arbetar medvetet och i en enda riktning när det gäller stadsbildens utveckling.

Och då skall det inte finnas plats för tillfälliga hugskott.

Ansvaret för att något sker ligger hos kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen: Gör något!

Styrelsen för KRO SJUHÄRAD

Per Åke Magnusson, Malena Karlsson, Björn Eriksson, Kerstin Dahl-Norén, Torbjörn Damm och Ingegerd Härgestam

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons