Annons

"En tung sten har lämnat min kropp"

Efter att ha fallit på målsnöret 2020 har Dotter chans på revansch i Melodifestivalen. I den andra deltävlingen bokade hon en finalbiljett tillsammans med Anton Ewald.
Melodifestivalen • Publicerad 13 februari 2021
Lyckliga finalister. Dotter och Anton Ewald gick direkt till final från Melodifestivalens andra deltävling.
Lyckliga finalister. Dotter och Anton Ewald gick direkt till final från Melodifestivalens andra deltävling.Foto: Claudio Bresciani/TT
"Mycket kan förändras bara man vänder på lite lampor och ljus, det kan hända att vi ändrar mycket till finalen", säger Dotter om sitt framträdande.
"Mycket kan förändras bara man vänder på lite lampor och ljus, det kan hända att vi ändrar mycket till finalen", säger Dotter om sitt framträdande.Foto: Claudio Bresciani/TT
Programledarna Oscar Zia och Anis Don Demina lotsade tittarna genom deltävlingen.
Programledarna Oscar Zia och Anis Don Demina lotsade tittarna genom deltävlingen.Foto: Claudio Bresciani/TT

Förra året slutade Dotter på en andraplats i Melodifestivalen, bara en poäng ifrån vinnarna The Mamas. Nu får hon ytterligare en chans att slåss om sångfågelstatyetten.

När Melodifestivalens nestor Christer Björkman påminner Johanna "Dotter" Jansson om att hon snuvades på segern med en poängs marginal när The Mamas vann i fjol, och att segertrion snart kliver in i tävlingen igen, svarar hon:

Annons

– Det kan bli samma sak igen.

På presskonferensen efter deltävlingen förklarar Dotter att fjolårets erfarenhet fortfarande sitter kvar i hennes kropp.

– När man står där och väntar är det hemskt. Det är en jobbig känsla, för jag har stått där förut och åkt ut, så det sitter kvar i mig.

Dotter var inte bara favorit i sin deltävling – hon tippas även ha bra chanser att ta hem hela Melodifestivalen.

Jansson har skrivit “Little tot” tillsammans med sin partner Dino Medanhodzic. Låttiteln kan översättas till “lille parvel” på svenska.

Ewald i tårar

Anton Ewald har tidigare berättat att han har haft svårt att hinna andas på grund av alla tekniskt avancerade danssteg i numret "New religion". Trots det lyckades han charma tv-tittarna och går nu raka vägen till final i Melodifestivalen.

Under sitt andra uppträdande för kvällen, efter att hans festivalbiljett säkrats, bröt han ihop på scen halvvägs in i låten.

På presskonferensen kämpade en känsloladdad Ewald mot tårarna.

– Jag kan inte ens försöka spela cool, det går inte. Det är inte första gången jag bjussar på att grina i tv, nu bjuder jag på det igen.

Anton Ewald säger att han var övertygad om att han skulle åka ut, och att han därför är helt mållös och chockad över att ha gått direkt till final.

Annons

– Vi har jobbat så hårt så länge. Det är så många personer inblandade i det här numret. Min mamma har gjort min jacka. Jag har koreograferat numret med min bästa vän.

Det här är tredje gången Anton Ewald medverkar som artist i musiktävlingen. Debuten skedde 2013 med bidraget “Begging”.

“New religion” handlar om “kärleken som uppstår när två brustna eller ärrade hjärtan möts” och är skriven av Ewald, Joe Killington, Maja Strömstedt och Jonas Wallin.

Veteranerna till Andra chansen

Utöver Dotter och Ewald blev det en lyckad kväll även för veteranerna Eva Rydberg och Ewa Roos, som lever vidare i Andra chansen. Där får de sällskap av Frida Green.

För Julia Alfrida och Wahl featuring Sami, alla tre debutanter i sammanhanget, blev det däremot respass direkt.

När den coronaanpassade versionen av Melodifestivalen rullade vidare på lördagskvällen hade förra veckans programledare Lena Philipsson lämnat över stafettpinnen till Oscar Zia och Anis Don Demina.

Duon inledde med ett öppningsnummer där Zia och Amina blandade Tommy Körbergs gamla örhänge "Stad i ljus" med mer energisk hiphop.

I förinspelade inslag gav sig sedan programledarna ut på en bilresa genom Sverige där de stannade och sjöng för Melodifestivalveteraner som Siw Malmkvist, systrarna Hanna och Lina Hedlund och Nanne Grönwall.

Fakta: Så gick det i tävlingen

Till final:

Dotter: "Little tot"

Anton Ewald: "New religion"

Till Andra chansen:

Frida Green – "The silence"

Eva Rydberg och Ewa Roos – "Rena rama ding dong"

Utslagna:

Julia Alfrida: "Rich"

Wahl featuring Sami: "90-talet"

Patrik Jean: "Tears run dry"

Från deltävling 1:

Till final:

Danny Saucedo: “Dandi dansa”

Arvingarna: “Tänker inte alls gå hem”

Till Andra chansen:

Paul Rey: “The missing piece”

Lillasyster: “Pretender”

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons