Annons

Kritikerna är eniga: Rätt låt vann

Det råder stor konsensus bland landets tidningar kring om det var rätt låt som vann årets upplaga av Melodifestivalen. Men det höjs en del frågetecken om Cornelia Jakobs ”Hold me closer” kommer ha en chans när den representerar Sverige i ESC i Turin i maj.
Melodifestivalen • Publicerad 13 mars 2022
Cornelia Jakobs jublar efter att ha korats till vinnare med låten "Hold me closer" under lördagskvällens final i Melodifestivalen på Friends Arena.
Cornelia Jakobs jublar efter att ha korats till vinnare med låten "Hold me closer" under lördagskvällens final i Melodifestivalen på Friends Arena.Foto: Claudio Bresciani/TT

Landets kulturskribenter är eniga om att det var rätt låt som vann, även om folkets favorit, Anders Bagge, höjs i flera texter. Men om ”Hold me closer” med Cornelia Jakobs räcker för att ta Sverige hela vägen till vinst i ESC är inte givet.

Det var både kul och rättvist att Cornelia Jakobs vann Melodifestivalen, skriver GP:s Jan Andersson : "Hon hade lätt kvällens bästa låt", skriver han men fortsätter med att det inte spelar någon roll och att Sverige är chanslösa i ESC.

Tror på låten

Annons

Ellinor Skagegård på SvD däremot tror att låten kommer gå rakt i ESC-publikens hjärtan och tackar internationella juryn för att rätt låt vann, även om svenska folket ville se Anders Bagge som vinnare.

Hon blickar även bakåt på årets Mello-resa, första året utan Christer Björkman, med flera förändringar och appkraschen i första deltävlingen.

Det är det enda rätta att skicka Cornelia Jakobs till Turin, skriver Matilda Källén i DN och tror att bidraget blir succé i ESC.

"Med sin magnetiska scennärvaro och sin uppfriskande moderna och lika spröda som storslagna känslorna-utanpå-pop hade hon alltid det ohotat bästa bidraget", skriver hon.

"Knäppare än Kalle Anka"

Bästa låten vann det tillhör inte vanligheterna, skriver Aftonbladets Markus Larsson. Men sen ger han en känga till den internationella juryn, som han anser är "knäppare än Kalle Anka" för att de fällde Anders Bagge, som han beskriver som en "mycket vacker förlorare. Han gjorde sitt starkaste framträdande i finalen".

Maria Brander på Expressen skriver att hon är innerligt tacksam över att internationella juryn "stoppade oss från att skicka Anders Bagge till Eurovision", och påminner oss om att Cornelia Jakobs, för 14 år sen, förmodligen var den nervösa Idol-tjejen vars audition "sågades av Anders Bagges jury".

Hon tror att ”Hold me closer” har en chans att lyckas i Turin.

Fakta: Finalresultatet i Melodifestivalen 2022

"Hold me closer" – Cornelia Jakobs – 146 poäng

"Bigger than the universe" – Anders Bagge – 121 poäng

"In i dimman" – Medina – 109 poäng

"Bluffin" – Liamoo – 91 poäng

"My way" – Tone Sekelius – 84 poäng

"Run to the hills" – Klara Hammarström – 83 poäng

"Som du vill" – Theoz – 65 poäng

"Änglavakt" – John Lundvik – 60 poäng

"I can´t get enough" – Cazzi Opeia – 55 poäng

"Freedom" – Faith Kakembo – 51 poäng

"Innocent love" – Robin Bengtsson – 34 poäng

"Higher power" – Anna Bergendahl  – 29 poäng

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons