Annons

Konstskatt för miljoner säljs i Halmstad

Picasso, Matisse och Schjerfbeck. Snart går konstskatter för många miljoner under klubban i Halmstad. Pengarna ska gå till unga musiker i enlighet med ägarnas testamente.
Konst • Publicerad 11 oktober 2022
"Jag har aldrig varit med om något liknande under hela min yrkesverksamma tid", säger Martin Laurell vd för Hallands Auktionsverk. Pressbild.
"Jag har aldrig varit med om något liknande under hela min yrkesverksamma tid", säger Martin Laurell vd för Hallands Auktionsverk. Pressbild.Foto: Anders Sällström
Den nyligen namngivna "Porträtt av Monique Bourgeois" av Henri Matisse. Pressbild.
Den nyligen namngivna "Porträtt av Monique Bourgeois" av Henri Matisse. Pressbild.Foto: Anders Sällström
Med sina tre miljoner kronor har Helene Schjerfbecks "Flicka med lång hals" auktionens högsta utropspris. Pressbild.
Med sina tre miljoner kronor har Helene Schjerfbecks "Flicka med lång hals" auktionens högsta utropspris. Pressbild.Foto: Anders Sällström
Johan Gottfrid Boon.
Johan Gottfrid Boon.Foto: Privat

Verk av Pablo Picasso, Henri Matisse och Helene Schjerfbeck tillhör inte vardagen på Hallands Auktionsverk. Men konst av dem och många andra stora konstnärer är precis vad auktionskammaren i Halmstad bjuder ut till försäljning den 27 oktober.

– Det har sålts konstverk för ganska många hundratusen varje år sedan vi startade, men det här är ju extremt. Jag har aldrig varit med om något liknande under hela min yrkesverksamma tid, säger Martin Laurell, som är Hallands Auktionsverks vd och ägare.

Annons

Konsten tillhörde en gång i tiden musikprofessorn Johan Gottfrid Boon, upphöjd pianolärare på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm under 1900-talets första hälft och bördig från halländska Slöinge.

Under sitt liv köpte och bytte Boon till sig mycket konst, ibland fick han den som betalning vid pianoundervisning. Efter hans död gick samlingen i arv till dottern Ann Charlott Holmström och hennes man Anders Holmström – och dessa var goda vänner och läkarkollegor med Martin Laurells pappa.

Kontaktade barnbarnsbarnet

För tio år sedan bjöd de in Laurell för att värdera samlingen. Först trodde han att han tittade på en litografi av Picasso, men han insåg strax att det rörde sig om ett original, och att det dessutom fanns fler verk av samma kaliber i samlingen.

– Det var omtumlande faktiskt. Det rörde sig om en väldigt, väldigt bra ögonblicksbild av skandinaviskt och internationellt konstliv från 1900 fram till 1950 ungefär.

I samlingen finns flera verk som inte har varit ute på marknaden sedan de skapades, bland annat en tuschteckning av Henri Matisse som inte fanns i någon litteratur.

– Vi fick kontakta Matisses sonsonson, som kunde intyga att den är äkta. Dessutom hade vi inte någon titel så han föreslog att vi ska kalla den "Porträtt av Monique Bourgeois". Hon var en 21-årig nunna och sjuksköterskeelev som tog hand om Matisse när han återhämtade sig efter sin cancer.

Pengarna till stiftelse

Auktionens högsta utrop på tre miljoner kronor har målningen "Flicka med lång hals", signerad finlandssvenska Helene Schjerfbeck. Sammanlagt värderas den till 10–15 miljoner kronor. Intresset för auktionen är stort, berättar Martin Laurell och han väntar sig potentiella köpare från hela världen.

I makarna Holmströms testamente står det att pengarna ska gå till en stiftelse i Johan Gottfrid Boons namn till förmån för unga musiker, som hanteras av Kungliga Musikaliska Akademien.

– Förhoppningsvis så kommer priserna att rusa i väg, inte minst därför att det blir trevligt för de unga musikerna, säger Martin Laurell.

Fakta: Johan Gottfrid Boons konstsamling

Den 27 oktober auktionerar Hallands Auktionsverk ut 18 konstverk som tidigare tillhört Johan Gottfrid Boon. Bland dem finns tuschteckningarna "Femme se coiffant" och "Portrait de Monique Bourgeois" signerade av Pablo Picasso respektive Henri Matisse.

I samlingen finns också sex målningar och litografier av Helene Schjerfbeck – däribland "Flicka med lång hals" som har utropspriset tre miljoner kronor, ett artistprov av Marc Chagall och målningar av bland andra Carl Kylberg och Sigrid Hjertén.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons