Annons

Konstskatt återlämnad till Italien

Konst • Publicerad 7 september 2022
Stulna föremål från antiken har lämnats tillbaka till Italien.
Stulna föremål från antiken har lämnats tillbaka till Italien.Foto: Ben Hider/Italiens generalkonsulat i New York/AP/TT

Föremål från antiken till ett samlat värde av 19 miljoner dollar har återlämnats från USA till Italien. Bland dem objekt som funnits på det anrika Metropolitan Museum of Art i New York.

– De här 58 objekten representerar flera tusen års rik historia, men smugglare i hela Italien har använt sig av plundrare för att stjäla dessa föremål och göra sig själva rika, säger åklagaren Alvin Bragg.

Annons

Enligt New Yorks distriktsåklagare har plundringen pågått vid arkeologiska utgrävningar i Italien sedan 1960-talet.

De stulna föremålen har köpts upp av ett fåtal personer i Italien och sedan sålt vidare via en amerikansk miljardär som nu har förbjudits att någonsin igen handla med antika föremål.

Bland föremålen finns bland annat gudinnan Athenas huvud i marmor från omkring år 200 före Kristus och en mugg från cirka 470 före Kristus.

Bara i år har över 300 föremål till ett värde av 66 miljoner dollar återlämnats till tolv länder, uppger New Yorks distriktsåklagare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons