Annons

Konstnären Jamie Reid är död

Konst • Publicerad 9 augusti 2023
Konstnären bakom singelomslaget till Sex Pistol's "God save the queen" – Jamie Reid – är död. Arkivbild.
Konstnären bakom singelomslaget till Sex Pistol's "God save the queen" – Jamie Reid – är död. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Den brittiska konstnären Jamie Reid – vars design av omslagen till flera av Sex Pistols skivor blivit konstklassiker – har avlidit.

Hans gallerist, John Marchant, tillkännagav bortgången på onsdagen:

Annons

"Konstnär, upprorsmakare, anarkist, punkare, hippie, rebell och romantiker. Jamie lämnar efter sig en älskad dotter Rowan, ett barnbarn Rose och ett enormt arv", stod det i uttalandet.

Ett av Reids mest kända verk var 1977 års omslag av Sex Pistols-singeln "God save the queen" där utklippta tidningsrubriker användes för att stava gruppens namn och låtens titel över en bild föreställande drottning Elizabeth II.

Han skapade också en version av drottningen där hon har en säkerhetsnål över munnen och den nazistiska symbolen svastikan på sina ögon.

Reids verk blev symboliska för punkrörelsen och pryder nu väggarna på några av världens största konstinstitutioner, däribland Tate Britain och New Yorks Museum of Modern Art.

Han blev 76 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons