Annons

Konserterna blåser igång

Våren på Åhaga är inte bara Skifs, Labero och Johnson.
Det blir också arior, trombon och en rysk tenor.
Och en symfoniorkester i medvind.
Kultur • Publicerad 21 december 2008

Förra året gästade världsartisten Barbara Hendricks Åhaga. Det blev succé, både publikt, konstnärligt och ekonomiskt.

Dock. Borås Symfoniorkester badar inte i pengar.

Annons

– Nej, säger Lars Hjelm, vi använde dem till att balansera ett underskott. Men vi känner ändå att vi befinner oss i en positiv spiral, det känns uppåt.

Nu är vårens program här – och det inleds i kväll. Det blir en konsert med två unga talanger. En är duktig på klarinett, en är sopran.

De heter Maria Wigander och Nadja Kolecka.

Så i kväll bjuds det bland annat på L-E Larssons Klarinettconcertino, T Rangströms Två melodier för klarinett och stråkar och Händels Concerto Grosso/arior ur Julius Ceasar.

– Det är trevligt att kunna presentera nya ansikten, att kreativa ungdomar får komma ut och visa upp sig.

En som också är kreativ, men ingen ung talang längre, är världstrombonisten Christian Lindberg. Han kommer till Borås den 26 februari.

– Tidningen Brass Bullentin har korat Christian till den mest betydelsefulla brassmusikern under 1900-talet vid sidan av Louis Armstrong och Miles Davis. Och han kommer att köra den så kallade Motorcykelkonserten av J Sandström.

Dessutom, utlovar Lars Hjelm, kommer det att finnas en hel del riktiga hojar på plats.

Hjältetenor

Den 1 april avslutas spelåret med en rysk världstenor. Han heter Sergey Nayda.

Annons

Ska man skämmas om man inte känner till honom?

– Nej, nej, det finns massor av duktiga sångare som inte är kända i Sverige. Men det här är en riktig hjältetenor, han sjunger det tunga ariorna, Othello, Tosca?

Det kommer att bli mycket folk på scenen denna tisdag, symfoniorkester, plus en kör på 45 personer – och en rysk hjältetenor.

Räkna med drag.

Och ni som tyckte att det var bättre förr får ert lystmäte den 23 februari. Då blir det konsert till Bertil Bengtsons minne. Bland annat kommer Margareta Bengtson (före detta The Real Group, ni vet). Det blir storband och musikaliska jazzpärlor och örhängen.

Plus stipendieutdelning.

– Jag håller redan på att planera lite för säsongen 2010, säger Lars Hjelm. Men jag kan avslöja att i höst kommer världssopranen Helena Döse och så avslutar vi 2009 med Krister St: Hill. Den 31 mars.

Men det är över ett år dit. Närmast är det två unga talangers tur att visa sina färdigheter. Och det redan i kväll.

Krister Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons