Annons

Kina inför moralregler för skådespelare

Nöje • Publicerad 15 februari 2021
Skådespelerskan Fan Bingbing bad om ursäkt för skattefiffel 2019, efter att ha varit försvunnen i nästan ett år. Nu vill Kina påverka skådespelarnas beteende. Arkivbild.
Skådespelerskan Fan Bingbing bad om ursäkt för skattefiffel 2019, efter att ha varit försvunnen i nästan ett år. Nu vill Kina påverka skådespelarnas beteende. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan

Kinesiska skådespelare och artister måste numera följa en lista med moralregler, enligt Kulturnytt i SVT. I februari släppte organisationen China Association of Performing Arts (CAPA), som lyder under det kinesiska kulturdepartementet, listan med reglerna. De väntas träda i kraft den första mars, på prov.

Reglerna innebär ett system för självcensur för aktörer inom den kinesiska kulturbranschen. Ansvaret ska ligga på enskilda personer snarare än på bolag.

Annons

Men reglerna är otydliga, en del vaga, andra detaljerade, enligt SVT:s utrikesreporter Tilde Lewin.

– Det är både ganska vaga förbud: du får inte skada samhällets moral eller hota nationens säkerhet; men sen är det även ganska detaljerat, du får inte läppsynka eller använda skräck eller grymhet när du gör ett scenframträdande, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons