Annons

"Killing Eve"-skådespelaren: Sorgligt ta farväl

Hon är aktuell i den kvinnliga huvudrollen i Ridley Scotts riddarfilm "The last duel". Men för den svenska publiken är Jodie Comer kanske mest känd som Villanelle i "Killing Eve". Och att ta farväl av den rollfiguren är en sorg, säger hon till TT.
Film • Publicerad 13 oktober 2021
Jodie Comer spelar den kvinnliga huvudrollen i "The last duel" som har svensk biopremiär den 15 oktober. Men de flesta känner igen henne från tv-serien "Killing Eve". Arkivbild.
Jodie Comer spelar den kvinnliga huvudrollen i "The last duel" som har svensk biopremiär den 15 oktober. Men de flesta känner igen henne från tv-serien "Killing Eve". Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT
Jodie Comer tillsammans med sina motspelare Ben Affleck och Matt Damon i "The last duel" tidigare i år på filmfestivalen i Venedig. Arkivbild.
Jodie Comer tillsammans med sina motspelare Ben Affleck och Matt Damon i "The last duel" tidigare i år på filmfestivalen i Venedig. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan
Jodie Comer som Villanelle i "Killing Eve". Arkivbild.
Jodie Comer som Villanelle i "Killing Eve". Arkivbild.Foto: Laura Radford/BBC America/AP

Succén för tv-serien ”Killing Eve” har definitivt satt Jodie Comer på kartan. För rollen som lönnmördaren Villanelle har hon dessutom personligen vunnit en rad priser, bland annat en Emmy. Detta har gjort henne dubbelt attraktiv i långfilmsvärlden.

Tidigare i år har vi sett henne mot Ryan Reynolds i succéfilmen ”Free Guy”, och nu är hon bioaktuell i den kvinnliga huvudrollen i Ridley Scotts påkostade ”The last duel”. Den baseras på en sann händelse från 1300-talets Frankrike. Hustrun till en riddare blev våldtagen, vilket ledde till att maken och våldtäktsmannen utkämpade en duell till döden. Om maken förlorade skulle kvinnan brännas på bål – det ansågs vara ett bevis på att hon hade ljugit.

Mannens egendom

Annons

– Kvinnan ansågs i det här samhället som mannens egendom. Ett brott mot henne var i samhällets ögon ett brott mot mannen. Det finns mycket skrivet om den här händelsen, men väldigt lite om henne. Det har gjort att manuset kunnat vara friare när det gäller historiska fakta, speciellt i den tredje delen av filmen, säger Jodie Comer.

Samarbetet med Ridley Scott gick så bra, att Comer blev erbjuden den kvinnliga huvudrollen i dennes nästa film, ”Kitbag”, där hon ska spela Joséphine Bonaparte mot Joaquin Phoenix Napoleon.

– Jag har inte gjort något så stort om ”The last duel” tidigare, så när han frågade mig tog jag givetvis möjligheten att få arbeta med honom och hans team igen. Det är fantastiskt att se vad han kan skapa. Ta till exempel sekvensen med duellen. När vi gjorde den fanns det ingen riktig publik. När man nu ser filmen och kameran panorerar ut står det ju hundratusentals människor där, konstaterar hon.

Sista säsongen av tv-serien

Nästa år kommer den absolut sista säsongen av hyllade drama-komedin ”Killing Eve”. När TT Zoom-intervjuar Jodie Comer återstår två avsnitt att spela in.

– Det kommer att kännas väldigt sorgligt att ta farväl av Villanelle. Hon har betytt så mycket för mig, säger hon.

Hur det hela slutar, om Villanelle och Eve överlever serien, vill hon självfallet inte berätta. Jodie Comer säger bara:

– Jag tycker att vi har gjort ett slut som publiken kommer att tycka om. Och det finns ett avsnitt där vi verkligen går över gränsen. Det känns lite surrealistiskt. Fast det är svårt att tala om det, jag befinner mig ju fortfarande mitt uppe i det.

Hennes Villanelle har en speciell glimt i ögat när hon mördar, och tillfrågad om var hon hittar den glimten skrattar Comer och knackar sig på huvudet.

– Det kommer härifrån nånstans. Jag tror inte att jag är medveten om det.

Fakta: Jodie Comer

Namn: Jodie Comer.

Ålder: 28 år.

Bor: I London.

Familj: Pojkvännen James Burke.

Yrke: Skådespelerska.

Tidigare roller: I "Lady Chatterleys älskare", "Thirteen", "The white princess", "Doctor Foster", "Star Wars IX: The rise of Skywalker", "Killing Eve", "Free Guy".

Aktuell i: "The last duel" som får svensk biopremiär den 15 oktober.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons