Annons

Kattsaga med nio liv skapar dramatik på rim

Katter lever inte för evigt, men åtminstone nio gånger. Detta illustreras i en trevlig bilderbok med rimmad text.
Bokrecension • Publicerad 13 februari 2021
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Bilderbok

Skrällets nio liv

Text: Kristina Murray Brodin, Leo Brodin

Bild: Anastasiya Prosvetova

Förlag: Vombat

Att katter har nio liv är en etablerad sanning. Men hur många är det egentligen som räknat? En övning av det slaget ligger till grund för bilderboken ”Skrällets nio liv”.

Kristina Murray Brodin har skrivit texten tillsammans med sin son Leo Brodin. Deras gemensamma intresse för rimmad vers har fallit väl ut, vilket gör boken attraktiv för högläsning.

Annons

”En öppen spis, en gnista,

från Skrället hörs ett skrik.

Nu brinner det i svansen.

Hjälp! Husse får panik.”

Med enkla ord valda med omsorg tecknas en katts öde. Åtta tillfällen då den är nära att dö skapar dramatik i det rytmiska flödet. Hot från en humla, en räv och en grannkatt avvärjs, liksom risken för bilolycka och drunkning.

Förmågan att överleva har de facto inte med Skrällets egenskaper att göra. Den är beroende av tillsynen som husse och matte visar, samt inte minst tur.

Författarnas ambition är heller inte att lära ut något om katter. De använder ett talesätt rörande deras förmåga att överleva, i syfte att skapa en trevlig och underhållande saga. Det lyckas de bra med.

Rimmen är förvisso effektiva men kan ibland upplevas som tillyxade. Det gör inget för det trubbiga språket utgör en verkningsfull kontrast till Anastasiya Prosvetovas förfinade och eleganta illustrationer.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons