Annons

Kappel om porrdramat: Inget går att jämföra

En tuff inspelning i Los Angeles ljusskygga porrindustri, nya vänner för livet och jublande recensenter. Efter porrdramat "Pleasure" tror varken regissören Ninja Thyberg eller huvudrollsinnehavaren Sofia Kappel att de får uppleva något liknande igen.
Film • Publicerad 5 februari 2021
Ninja Thyberg och Sofia Kappel. Arkivbild.
Ninja Thyberg och Sofia Kappel. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Sofia Kappel gör sin skådespelardebut i "Pleasure". Arkivbild.
Sofia Kappel gör sin skådespelardebut i "Pleasure". Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
"Pleasure" är Ninja Thybergs långfilmsdebut. "Jag kan inte göra något som är så här viktigt och som jag måste offra allt annat för igen", säger hon. Arkivbild.
"Pleasure" är Ninja Thybergs långfilmsdebut. "Jag kan inte göra något som är så här viktigt och som jag måste offra allt annat för igen", säger hon. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Den 19-åriga svenska tjejen Bella reser till Los Angeles med drömmen om att bli nästa stora porrstjärna. Men vägen till toppen kantas av svek, förnedring, övergrepp och tänjda gränser. Samtidigt upplever hon så väl gemenskap och stolthet som ögonblick av sexuell njutning. Efter premiären på Sundance-festivalen i USA hyllas nu "Pleasure" för sin nyanserade skildring av porrindustrin.

– Min grundpoäng är att jag är systemkritisk. Det handlar inte om att singla ut rötägg och att hitta onda personer, men det finns destruktiva system, typ patriarkatet och kapitalismen, som är orsaken. Sedan är ju också filmen en metafor för vårt samhälle med patriarkala strukturer och klassamhälle kondenserat. Jag vill inte säga att de är dumma i porrbranschen. Vi utanför är också dumma, säger regissören Ninja Thyberg.

Annons

Huvudrollsinnehavaren Sofia Kappel berättar att hennes fördomar om porrbranschen, främst om kvinnorna som arbetar inom den, kom på skam under inspelningen.

– Det finns trasiga människor som jobbar på Ica och det finns trasiga människor som jobbar inom porr. Det finns inte nödvändigtvis någon korrelation. Det är vanliga människor och de flesta som jag har träffat inom porr, som har det som ett jobb, lever ett vanligt liv, säger hon.

"Det är kukar hon jobbar med"

"Pleasure" håller inte tillbaka. Skildringen är naken, både bildligt och bokstavligt. Erigerade penisar brukar vara ovanliga på film – men här svajar de i var och varannan scen.

– Det är kukar hon jobbar med och då kan liksom inte låta bli att visa det. Sedan har vi synen på penisar som att de är farliga. Jag tycker att det det blir lite avväpnande att visa dem, de ser ju ganska löjliga ut när man tittar på dem. På det sättet tar man ifrån dem viss makt, eftersom vi vänder på kameran så fokuserar vi mer på de nakna männen än på Bella, säger Ninja Thyberg.

Filmen är inspelad i Los Angeles och Las Vegas i verkliga miljöer. Och förutom Sofia Kappel kommer nästan alla skådespelare från den amerikanska porrbranschen. Ninja Thyberg planerade in i det längsta att använda professionella skådespelare, men insåg till slut att filmen blev mycket bättre med äkta porrarbetare.

– En månad före inspelning provade vi fortfarande med riktiga skådespelare, men de kom aldrig i närheten. Det blev inte lika autentiskt och de var inte lika spännande, säger hon.

Vissa roller var svårare än andra att besätta. För rollen som Bellas nyfunna kompis Joy provfilmade de med ett 80-tal olika tjejer innan valet föll på Revika Reustle, som hade precis rätt kemi med Sofia Kappel.

– Vi blev kompisar på riktigt och i dag är hon är en av mina närmaste vänner, berättar Kappel.

"Alla kollar, ingen pratar"

Att få den här sortens kontakter och tillgång till pornografins värld har tagit mycket tid och krävt stora uppoffringar för Thyberg. Hon har levt nära inpå porrbranschen och arbetat med "Pleasure" i flera år. Filmen är i sin tur en vidareutveckling av en kortfilm från 2013. Intresset för att gå bakom kulisserna på porren väcktes redan i tonåren. Men vad det var som lockade kan hon inte svara på i dag.

– Helt ärligt så vet jag inte. Folk brukar fråga varför jag är så intresserad av det här och då brukar jag svara med att fråga varför de INTE är intresserade. Det är jättespännande och jätteprovocerande. Hallå, alla kollar, men ingen pratar om det och alla ljuger. Varför vill inte alla göra den här filmen?

Annons

Sofia Kappel gör sin skådespelardebut i "Pleasure". Tidigare har hon jobbat på restaurang och som säljare. I skolan var hon en "sporttjej och plugghäst" som undvek allt vad lekar och teater hette. Provfilmningen hamnade hon på efter att hon fått i uppdrag i sin terapi att utsätta sig själv för något jobbigt. Steget till att åka till Los Angeles och spela porrstjärna kan tyckas stort. Särskilt en av scenerna, där Bella pressas till att delta i en synnerligen rå sexscen, verkar krävande för någon som aldrig varit med i en film förut.

– Många undrar om den scenen, men den var faktiskt en av de roligaste dagarna. Jag sprang omkring och skrattade och hade skitkul. Men det är klart att det var svårt. Det svåra var den psykiska biten, att hitta den känslan och att gå djupt inom mig själv. Alla känslor i filmen är mina egna känslor, för jag har aldrig skådespelat tidigare. Men jag har fått så extremt mycket stöd under inspelningarna, säger hon.

Ett livsverk

Nu hoppas hon på fler skådespelarjobb, men hon tror inte något kommer att kunna mäta sig med "Pleasure".

– Jag har extremt svårt att se att det kommer att dyka upp en film som kan utmana och pusha mig på samma sätt. Bella som karaktär är så jävla mycket jag. Det kommer aldrig att finnas något som går att jämföra med varken slutresultatet eller produktionen av den här filmen.

Ninja Thyberg kallar filmen för sitt livsverk. Att den nu är klar känns sorgligt – men när omgivningen försöker trösta henne med att hon snart spelar in liknande filmer blir hon arg.

– Nu ska jag ha det nice och bara ta det lugnt. Jag kan inte göra något som är så här viktigt och som jag måste offra allt annat för igen. Det ska bli jättekul att få göra typ vanlig film där arbetsbördan är på en rimlig nivå, och jag kan ha ett privatliv och skaffa familj.

Fakta: Pleasure

"Pleasure" utspelas i Los Angeles och följer den svenska tjejen Bella, som kämpar för att slå igenom som porrstjärna.

Filmen är regisserad av svenska Ninja Thyberg och bygger vidare på hennes uppmärksammade kortfilm med samma namn från 2013.

Huvudrollen spelas av Sofia Kappel, som gör sin debut som skådespelare.

Övriga skådespelare kommer från den amerikanska porrbranschen, bland andra Revika Reustle, Evelyn Claire, Chris Cock och Dana DeArmond. Somliga, som porragenten Mark Spiegler, spelar sig själva.

Premiär den 5 februari (på Göteborgs filmfestival) och den 26 mars (på bio).

Visades nyligen på filmfestivalen Sundance i USA. Förra våren fick den Cannes-festivalens speciella kvalitetsstämpel "Cannes 2020 label".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons