Annons

Britney Spears fri från förmyndarskapet

Britney Spears är fri från ett 13 år långt förmyndarskap efter beslut av en domstol i Los Angeles.
Musik • Publicerad 12 november 2021
Britney Spears. Arkivbild.
Britney Spears. Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/AP/TT

På fredagen meddelade domstolen att den 39-åriga popstjärnans förmyndarskap avslutas, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Spears har stått under förmyndarskap sedan 2008, då hon efter en rad sammanbrott inte ansågs vara förmögen att ta hand om sig själv.

Annons

I slutet av september avlägsnades hennes far Jamie Spears som förmyndare, men själva arrangemanget kvarstod.

De senaste åren har oroliga fans kraftsamlats under hashtaggen "freebritney". Flera dokumentärer om stjärnans liv har tagit upp frågan om förmyndarskapet, och i somras vittnade hon för första gången offentligt om sin situation.

I ett känslofyllt tal i en domstol i Los Angeles i juni bad Britney Spears om att förmyndarskapet ska avslutas så att hon kan få sitt liv tillbaka.

– Jag känner inte att jag kan leva fullt ut, sade hon och berättade bland annat att hon dagligen gråter, att hon har tvingats att arbeta mot sin vilja, att hon behandlats med läkemedlet litium mot sin vilja samt att hon hindrats från att ta ut sin spiral och därmed även från att skaffa barn med sin pojkvän.

Spears far sade i augusti via sin advokat att han motvilligt kan gå med på att avsäga sig förmyndarskapet.

Britney Spears advokater utreder dessutom om fadern kan ha begått brott under tiden som förmyndare. Han förnekar alla anklagelser om brott.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons