Annons

Kafébesök som väcker tankar

Bullar, pianomusik och hemligheter. Eva Jacobsons bokdebut är en överraskande historia om bakverk och solidaritet. Jonna Fries har läst den.
Publicerad 14 november 2019 • Uppdaterad 18 november 2019
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.

Bokrecension

Morgans kafé

Text och bild: Eva Jacobson

Förlag: Lilla Piratförlaget

På Bullgatan 11 ligger Morgans kafé. Det är ett livligt ställe där man både kan fika och lyssna på pianomusik. Och så klart: äta bullar!

Annons

Bokdebuterande konstnären Eva Jacobson förenar en varm och underhållande ton med en rad charmiga karaktärer. Stammisarna Tott och Ludd fyller ivrigt i varandras repliker och skulle, om de bara kunde, flytta in i Morgans bulldoftande lokal. Kaféägaren själv är vänlig och full av energi, skojar och serverar dagarna i ända. Men en dag får sig den vardagliga lunken plötsligt en törn.

En ny gäst kommer nämligen in genom dörren. Nyfikenheten svämmar genast över bland borden. Vem är det som har kommit? Vad kommer att beställas nu? Det som händer sedan hade ingen av gästerna kunnat förutse. Nykomlingen har nämligen inga pengar, men frågar försynt om det går bra att byta en dyrbar fiol mot en fika.

Kan man göra så? Äta utan att betala som de andra? Vad är rätt och vad är fel? Den lösningsinriktade Morgan är snart med på noterna och serverar bullar i mängder.

Jacobsons text är elegant avskalad och luftigt satt på sidorna. Välbalanserade repliker blandas med korta beskrivningar och skapar tillsammans en dramatisk händelsekedja full av överraskningar och humor.

”När tempot ökar kröks både mattan och den jäsande bulldegen, samtidigt som pärlsockret sprätter”

På bilderna tar kafélokalen form med murriga färger och en turkos-tonad fond. När tempot ökar kröks både mattan och den jäsande bulldegen, samtidigt som pärlsockret sprätter bland de runda borden och den prickiga soffan. Det vilar genomgående en mysig och härlig stämning över rummet, men i kanterna syns också den svarta fiollådan.

Att Jacobson inte låter sina figurer öppna den förrän i slutet är avgörande för historien, och vad den döljer ska inte avslöjas här. Klart är att det är en hemlighet som väcker många känslor, men också frågor kring skam och solidaritet. Den självklara tillvaron på Bullgatan ruskas plötsligt om, och Ludd, Tott och Morgan tvingas ta in nya perspektiv.

”Morgans kafé” är en underhållande och gripande bilderbok om bakverk, vänskap och solidaritet. Här förenas humor och allvar skickligt, samtidigt som egensinniga figurer och spännande scenerier tar form. Det är en stark debut.

FAKTA:

Eva Jacobson

Född: 1962 i Stockholm

Bor: i Stockholm

Utbildning: examen i teckning vid l’École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris

Bokdebut: bilderboken Morgans kafé

Även verksam som: skulptör och målare

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons