Annons

Juryns tips inför Lilla Debutantpriset: ”Skriv så ärligt du kan”

28 januari är sista dagen för ungdomar att skicka in sin novell till Lilla Debutantpriset, som presenteras den 21 februari. BT talade med jurymedlemmarna Annika Wall och Hanna Nordlander för att få lite tips.
Lilla Debutantpriset • Publicerad 11 januari 2019
Hanna Nordlander och Annika Wall sitter i juryn för Lilla debutantpriset.
Hanna Nordlander och Annika Wall sitter i juryn för Lilla debutantpriset.Foto: Erika Arnadottir, Patrik Skoglöw

Hur skriver man en bra novell?

– Det finns inga regler eller recept för hur en bra novell ser ut. Det är det som gör det så spännande. Skriv så ärligt du kan och krångla inte till det, säger Annika Wall.

Annons

Vad utmärker en bra novell?

– Att det finns en konsekvens i tonen. Språkbruk och stavning är inte avgörande, då felaktig svenska kan vara ett medvetet berättargrepp. Tänk till exempel på Jonas Hassen Khemiri, som skrev ”Ett öga rött” på medvetet bruten svenska eller på förortssvenska. Och han fick ju Borås Tidnings Debutantpris 2004.

Vad kollar ni i juryn efter?

– Att berättelsen hänger ihop och att språket är konsekvent, säger Annika Wall.

Hanna Nordlander håller med och tillägger att det konstnärliga eller originella kan fånga oss i juryn.

– Men i slutändan handlar det om att berättelsen går att förstå, precis som Annika säger. Låt gärna någon läsa novellen innan du skickar in den, så kanske de upptäcker om du behöver hjälpa läsaren lite mer med till exempel sammanhang.

Märker man av tematiska trender och har de ändrats över tid?

– Nej, det kan jag inte säga. Ungdomsåren är så dramatiska i sig. Kärlek och relationer är ett genomgående tema.

– Angående trender, så instämmer jag än en gång med Annika, men vill minnas att det bland förra årets noveller fanns viss dystopisk tematik som handlade om miljö och krig, ämnen som ju både aktualiserats och kommit närmre de senare åren, säger Hanna avslutningsvis.

Andreas Eriksson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons