Annons

Jönköpings museum får skisser av John Bauer

Konst • Publicerad 15 september 2021
John Bauers verk – här utställda på Prins Eugens Waldemarsudde. Arkivbild.
John Bauers verk – här utställda på Prins Eugens Waldemarsudde. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Jönköpings museum får tre skisser i gåva, utförda av John Bauer, samt foton från Hanna Bauers lägenhet. Hanna Bauer var gift med konstnärens bror Hjalmar och redan 1974 donerade hon ett stort antal teckningar av John Bauer till Jönköpings läns museum.

Givaren av skisserna och fotona denna gång är Bengt Arne Runnerström, vars mamma var vän till Hanna Bauer. Han är själv utbildad vid Konstfack och studerade bland annat John Bauers akvarellteknik. 1982 blev han bjuden till Hanna Bauers hem.

Annons

"Hanna öppnade dörren till sitt hem och visade mig in. Jag glömmer aldrig chocken när jag fick se alla bilderna på Hannas väggar. Där satt de. Jag kände igen dem allihop – men dessa bilder var ju originalen! Det blev ett oförglömligt möte”, säger Runnerström i ett pressmeddelande.

Skisserna blir en del av Jönköpings läns museums samlingar, som innehåller fler än tusen verk av John Bauer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons