Annons

Jämställd svensk film – "ett misslyckande"

Film • Publicerad 1 september 2020
Anna Serner. Arkivbild.
Anna Serner. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Av höstens 21 svenska långfilmer är bara fyra regisserade av kvinnor, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Det betyder att Svenska Filminstitutet (SFI) och regeringen har en bra bit kvar till att uppfylla sitt mål om en helt jämställd svensk filmproduktion.

Annons

– Det är klart att det känns lite som ett misslyckande när man inte når mål, å ena sidan. Å andra sidan hade jag aldrig tron att vi skulle kunna lägga ner hela jämställdhetsarbetet efter 2020, säger SFI:s vd Anna Serner till Kulturnytt.

Det var på Cannesfestivalen för fyra år sedan som Serner och dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke presenterade målet "50/50 by 2020".

Anna Serner framhåller att filmstödet delas ut jämnt mellan könen, men att man inte har kunnat påverka filmerna utanför SFI:s beslutsprocess.

– Det är så att vi som samhälle behöver bli mer jämställt, det räcker inte att vi som en aktör har det som målsättning, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons