1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

James Bond, fastän i Stockholm

”Ibland kan en roman bli väl ansträngd i sin ambition att spegla sin nutid, speciellt om den också ska vara ett actionäventyr, men Mark Johnson går någorlunda i land med detta tycker recensenten Per-Axel Svensson.”
Mark Johnson.
Foto: Kajsa Göransson

Det blinda spelet

Spänningsroman
Författare: Mark Johnson
Förlag: Norstedts

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det vore lätt att komma med invändningar mot Mark Johnsons andra roman ”Det blinda spelet”, den första kom 2017 och hette ”Den enkla sanningen”, den är överkomplicerad, växlar mellan teman i ett tempo som gör mig nästan snurrig - och det som kanske mest stör är huvudpersonernas omnipotens. Jonatan Stark blir lite väl mycket James Bond, och den kvinnliga motsvarigheten, Betty Lind, får Bang att framstå som en dilettant.

Nåväl, sådant får man kanske stå ut med i en modern action, och summa summarum - jag tycker om det här.

Jonatan Stark, före detta sakkunnig på Energidepartementet, och Betty Lind, stjärnreporter på Aftonposten involveras i ett hisnande äventyr där ryska oligarker, SÄPO och svenska regeringen tumlar runt i ett drama som börjar med intrikata upphandlingar av det svenska gasnätet, mellanlandar i ett fartyg med båtflyktingar på väg mot Stockholms hamn och slutar i illegal handel med kemiska vapen ...puh! Har sällan tvingats vara så alert för att hänga med i en bok som svingar sig mellan Sverige, Ryssland, Syrien, Jordanien och Indien.

Som tur är håller både Stark, som kan kickboxning (sic!) och Lind (Washington Post nästa) tungan rätt i mun och klarar skivan.

Om än på outgrundliga vägar.