Annons

Iskall spänning – fyra aktuella deckare som passar perfekt i kylan

Midvinternattens köld är hård… Deckarrecensenten Bengt Eriksson har läst fyra aktuella deckare som alla väver in den kalla årstiden i berättelsen.
Recension • Publicerad 20 januari 2024
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Finska spänningsförfattaren Satu Rämös ”Hildur” utspelar sig under vintern i nordvästra Island.
Finska spänningsförfattaren Satu Rämös ”Hildur” utspelar sig under vintern i nordvästra Island.Foto: Björgvin Hilmarsson

Kriminaltråd och deckarintrig, personteckning och miljöskildring. I det senare ingår årstid och väderlek. Allt måste vara med, skrivas ihop så att de påverkar varandra, för att en deckare eller kriminalroman ska bli riktigt bra.

Som vintern med snö och kyla.

Annons

Vintern 2023-24 har det kommit några riktiga vinterdeckare, ett par svenska och ett par översatta.

”Bödeln från Jerusalem” är Peter K Anderssons fjärde kortdeckare om Urban Krook, privatdetektiv i 50-talets Malmö. Det börjar ”en råkall måndag i januari” och titeln syftar på ett fattigt kvarter, kallat Jerusalem, där en kvinnomördare går lös.

Morden är polisens sak. Krooks uppdrag gäller att snoka upp vem den där mannen kan vara som smyger på en annan man. Andersson har skrivit ännu en svensk noir-pastisch med småknepigt pussel och historisk stadskänsla. Vintern då, snö och kyla? Tyvärr blir årstiden ingen del av intrigen utan omnämns mest som att det snöar – eller inte – och att privatsnoken saknar galoscher.

Anna Jansson skriver än en gång om Gotland, här Visby och Hemse, i sin kortdeckare ”Vintermåne”. ”Wern 27” anges det, men den välkända polisen Maria Wern finns blott i marginalen. Problemlösare är en åldrande syjunta med Gertrud Silverängen, 90 plus, i spetsen.

Hennes tandläkare hade en liten bror som försvann. Går det att ta reda på vad som hände– 50 år senare? Gertrud kände ju de inblandade, så kan inte hon och hennes son, en sjukskriven polis, försöka? Alla har en hemlighet och ljuger, visar det sig. Jansson är en skicklig intrigbyggare som kan hålla många trådar igång och knyta ihop dem. Men den kalla årstiden saknar betydelse, också här.

Desto mer betyder årstiden i finskan Satu Rämös och fransmannen Bernard Miniers polisromaner ”Hildur” och ”Iskall död”. De skriver in vinter i miljöerna: den lilla staden Ísafjörður på Islands nordvästkust respektive Pyrenéerna och dalgången Saint-Bertrand-de-Comminges. Ja, här är snön och kylan är integrerad i intrigerna.

”Satu Rämö och Bernard Minier har skrivit varsin spännande och riktigt bra deckare där allt – trådar och intrig, personer och miljöer, årstid och väderlek – samverkar.”

Finskan Rämö synar Ísafjörður utifrån, noterar nyfiket vad som sker. Intressant med småstäder som inte är så små i sitt land. Ísafjörður blir en liten storstad – med pedofiler och droger. En lavin faller över de fritidshus där man bara får bo på sommaren. Lokalpolisen Hildur Rúnarsdottír hittar en död man i ett snötäckt hus. Men dog han av lavinen?

Martin Servaz, kriminalkommissarie i Toulouse, beordras 2 000 meter upp i Pyrenéerna. Snödrivor. Jeep ett måste. Upp till brottsplatsen går det vintertid endast att ta sig med lift eller helikopter. Ett lik utan huvud hänger från en klippa. Men … det är ju en huvudlös häst! Varför döda en häst? Och hur kan hästkadavret ha forslats dit upp – utan att någon såg det?

Satu Rämö och Bernard Minier har skrivit varsin spännande och riktigt bra deckare där allt – trådar och intrig, personer och miljöer, årstid och väderlek – samverkar.

bild 1/2
Franske Bernard Miniers ”Iskall död” tar läsaren högt upp i Pyrenéerna.
Anna Janssons ”Vintermåne” utspelar sig ett vintrigt Gotland.
Franske Bernard Miniers ”Iskall död” tar läsaren högt upp i Pyrenéerna.
Anna Janssons ”Vintermåne” utspelar sig ett vintrigt Gotland.
”Bödeln från Jerusalem” av Peter K Andersson
”Bödeln från Jerusalem” av Peter K Andersson
Deckare

Bödeln från Jerusalem

Författare: Peter K. Andersson

Förlag: Lind & co

”Vintermåne” av Anna Jansson
”Vintermåne” av Anna Jansson
Deckare

Vintermåne

Författare: Anna Jansson

Förlag: Tiden (utgiven som e-bok och ljudbok)

HildurSatu Rämö
HildurSatu Rämö
Deckare

Hildur

Författare: Satu Rämö

Översättning: Marjut Hökfelt

Förlag: Forum

”Iskall död” av Bernard Minier
”Iskall död” av Bernard Minier
Deckare

Iskall död

Författare: Bernard Minier

Översättning: Maria Bodner Gröön

Förlag: Akademius

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons