Annons

Is – vårens tema på film och tv

Snö, kyla – och fruktansvärda vedermödor. Plötsligt har Arktis och andra islandskap blivit ett återkommande tema i nya tv-serier.
Tv • Publicerad 1 mars 2022
I tv-serien "The North water" förliser ett valfångstfartyg i Arktis.
I tv-serien "The North water" förliser ett valfångstfartyg i Arktis.Foto: SVT
Nikolaj Coster-Waldau som polarfararen Ejnar Mikkelsen och Joe Cole som hans medhjälpare Iver Iversen i "Against the ice". Pressbild.
Nikolaj Coster-Waldau som polarfararen Ejnar Mikkelsen och Joe Cole som hans medhjälpare Iver Iversen i "Against the ice". Pressbild.Foto: Lilja Jonsdottir/Netflix
Colin Farrell som den grymme harpuneraren Henry Drax i "The North water". Pressbild.
Colin Farrell som den grymme harpuneraren Henry Drax i "The North water". Pressbild.Foto: SVT
Noomi Rapace i den kommande Netflixfilmen "Svart krabba". Pressbild.
Noomi Rapace i den kommande Netflixfilmen "Svart krabba". Pressbild.Foto: Netflix

Den här veckan försöker Nikolaj Coster Waldau överleva i ismassorna i Netflix-filmen ”Against the ice”. Om några veckor drar Aliette Opheim på sig skridskorna för att i sällskap med bland andra Noomi Rapace ge sig ut på hemligt uppdrag i den svenska actionthrillern ”Svart krabba” som får premiär på Netflix 18 mars.

Och när Sidse Babett Knudsen åter intar rollen som Birgitte Nyborg i den nya säsongen av ”Borgen” handlar det bland annat om de politiska svängarna kring Arktis och Grönland.

Rymdinvasion i Lappland

Annons

Att filmer och tv-serier utspelar sig i snöiga och isiga miljöer är i och för sig ingenting nytt. Vi kan påminna oss den svenska kalkonfilmen ”Rymdinvasion i Lappland” och de tre ”The thing”-filmerna, som baserades på kortromanen ”Who goes there” (varav den som gjordes av John Carpenter är den som är sevärd).

I de nyss nämnda filmerna handlar det om skräck, om övernaturliga varelser som sprider död och förintelse. Det gör det även till viss del i de tv-serier vi ser nu – ”The terror”, som baserades på Dan Simmons roman med samma namn, handlade både om en polarexpedition och om kampen mot ett länge okänt monster. Och visst är Colin Farrell ett monster i ”The North water”, om än ett monster i mänsklig gestalt, men som i blodtörst inte står de övernaturliga efter.

Miljöförstöring värre än monster

Men monster kan bekämpas, även om det ofta sker efter stora uppoffringar och stor blodspillan. Något som är svårare att bekämpa är miljöförstöringen, den som får isbergen att smälta allt snabbare och som får forskarna att komma med allt mer högljudda varningar. Det är en av de bärande ingredienserna i George Clooneys ”Midnight sky”, som kom för något år sedan. Där har miljöförstöringen gått så långt att de människor som överlevt måste bo i underjorden och där Antarktis är ett av de få områden där man kan vistas uppe på ytan.

När TT i samband med premiären talade med Clooney sade han:

– Den globala uppvärmningen är det som oroar mig mest, vi förstör planeten. Om inget görs, om vi fortsätter att ignorera alla fakta, kommer vi att hamna i det som skildras i ”Midnight sky”. Men jag tror inte att det kommer att hända. Jag är optimist. Jag är realist men optimist.

Den fjärde säsongen av ”Borgen” har redan börjat på danska TV2 och kommer på Netflix under våren.

– Den här säsongen är en enda lång berättelse, och det är mer thrilleraktigt. Det är ett komplicerat drama, som har med oljefyndigheterna i Arktis att görs, och de stora spelarna, som USA och Ryssland, dras in, säger Sidse Babett Knudsen till TT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons