Annons

"Idol"-Birkir: Förstod ingenting på audition

Birkir Blær är islänningen som juryn tippar kommer att knipa en finalplats i TV4:s "Idol".
Men 21-åringen har större drömmar än så.
Musik • Publicerad 11 november 2021
Birkir Blær lärde sig svenska mellan slutaudition och fredagsfinalen i "Idol".
Birkir Blær lärde sig svenska mellan slutaudition och fredagsfinalen i "Idol".Foto: Jessica Gow/TT
Birkir Blær uppträder med låten "It’s a man’s man’s man’s world" av James Brown.
Birkir Blær uppträder med låten "It’s a man’s man’s man’s world" av James Brown.Foto: Jessica Gow/TT
Nu hoppas Birkir Blær på att kunna leva på musiken.
Nu hoppas Birkir Blær på att kunna leva på musiken.Foto: Jessica Gow/TT

Birkir Blær växte upp i norra Islands största stad, Akureyri, som ligger på den västra sidan av fjorden Eyjafjördur. Platsen, med nära 20 000 invånare, beskriver "Idol"-deltagaren som en trygg småstad att tillbringa ungdomen i.

– Det var fantastiskt. Jag har bra föräldrar, det var en bekväm bubbla att befinna sig i och som var svår att lämna, säger han.

Annons

Men när hans pappa, styvmamma och styvsyskon flyttade till Sverige och Göteborg förälskade sig även Blær i det nya landet, och blev kvar. Men det dröjde innan han kunde förstå sina nya landsfränders språk – något som ställde till det i början av "Idol"-resan.

– Under audition förstod jag ingenting, inte heller vid slutaudition. Men jag gjorde mitt bästa för att studera svenska under sommaren. Nu förstår jag det mesta, men jag kan inte prata. Det tar längre tid, säger han.

Sheeran ändrade allt

Birkir Blærs musikresa började när han i sin ungdom bildade ett metalband tillsammans med sina bröder. Oftast spelade de Metallica-covers, men så hände någonting: Blær hörde Ed Sheerans "I see fire" för första gången.

– Jag tänkte "wow, det här är faktiskt ganska coolt". Det var där min besatthet av Ed Sheeran började, sedan började jag lyssna mer på pop, jazz, soul och blues.

Därför var det också ett stort ögonblick för Birkir Blær när Ed Sheeran besökte tv-produktionen för några veckor sedan, för att ge råd och tips om hur man lyckas som musiker.

– Det var någonting jag aldrig hade kunnat vänta mig. Han inspirerade oss, pratade om musikindustrin och signerade min gitarr väldigt synligt, så att jag ser det varje gång jag försöker skriva en låt, säger Birkir Blær.

Den här veckan är temat för fredagsfinalen "I'm in the band", vilket innebär att husbandet som vanligtvis står på sidan av scenen nu kommer att vara en större del av själva showen. Birkir Blær ska sjunga soullåten "It’s a man’s man’s man’s world" av James Brown.

– Jag har gått igenom stora utmaningar tidigare, men den här låten passar mig väldigt bra och jag känner mig bekväm, berättar han.

"Chockad"

Förra veckan hyllades han av juryn för tolkningen av Abbas "Lay all your love on me". Veckan innan lovade Anders Bagge att han ska tatuera in Birkirs namn om det inte blir en finalplats för den unge islänningen. Men själv är han osäker på hur det går i tävlingen.

– Jag har ingen aning, jag är chockad över att jag är här. Alla här är så olika, det kan bli vem som helst som vinner. Jag hoppas att jag tar mig så långt som möjligt, men måste jag lämna kommer jag att vara tacksam över hur långt jag har kommit.

Annons

TT: Vad är ditt mål med musikkarriären?

– Mitt huvudmål är att kunna arbeta som musiker, det tror jag är alla musikers mål. Men mina drömmar är större. Jag älskar att spela inför en stor publik, jag ville göra det, åka på turné och göra musik med fantastiska producenter, säger Birkir Blær.

Fakta: Veckans låtar

Erik Elias Ekström – "Life on Mars" av David Bowie

Lana Sulhav – "Back to black" av Amy Winehouse

Birkir Blær – "It’s a man’s man’s man’s world" av James Brown

Fredrik Lundman – "Soul man" (Blues Brothers version) av Sam & Dave

Jacqline Mossberg Mounkassa – "Drunk in love" av Beyoncé

Daut Ajvaz – "Rude" av Magic!

Annika Wickihalder – "I’d rather go blind" av Etta James

Sunny Taylor – "Superstition" av Stevie Wonder

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons