GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

LIVE-TV: Debutantpriset delas ut – följ sändningen här

Vem får årets Debutantpris? I kväll kommer vinnaren av Borås Tidnings Debutantpris koras under en gala på Sagateatern.
Borås • Publicerad 9 februari 2022 • Uppdaterad 10 mars 2022

TV: Här ser du hela sändningen – start klockan 18:30

Sofia Dahlén, Ali Derwish, Aya Kanbar, Quynh Tran och Lisa Zetterdahl är de fem nominerade till Borås Tidnings Debutantpris 2022. Borås Tidnings tf kulturchef och konferencier för kvällen, Elin Thornberg, berättar att galan på Sagateatern kommer vara gratis och öppen för alla.

– Förra året var galan helt digital, inte ens förläggarna fick komma. Vi var oroliga för att vara tvungna att ha det så i år igen. I och med att restriktionerna är borta och inte verkar komma tillbaka vågar vi nu satsa på att genomföra galan som vanligt och utan vaccinpass.

Senare under kvällen kommer jurymedlemmarna Björn Kohlström och Linnea Lindsköld leda ett samtal med de nominerade.

– Det som sticker ut i år är att fyra av fem är lyriska böcker. Det är framförallt diktböcker eller lite mer experimentell litteratur. Vi har också den yngsta nominerade någonsin, Aya Kanbar, som går andra året på gymnasiet, säger Elin Thornberg.

”Vi vill att författarna ska kunna fortsätta skriva, och att det blir en bok till.”
Elin Thornberg, Borås Tidnings tf kulturchef och konferencier för kvällen.

Den inbjudna hedersgästen, författaren och akademiledamoten Jila Mossaed, kommer under galan att samtala med BT:s chefredaktör Stefan Eklund. Hon blir också den som får äran att sprätta upp kuvertet och meddela årets pristagare.

Vinnaren av Lilla Debutantpriset, en novelltävling för gymnasieungdomar i Sjuhärad, kommer också att utses under galan.

En viktig del av Debutantpriset är samarbetet med Bäckängsskolan. Elever som har läst debutantböckerna får tidigare under dagen ställa frågor till de nominerade, något som i år kan ske på plats i skolan.

– Det är roligt eftersom det blir andra typer av frågor än vad juryn kanske ställer, säger Elin Thornberg.

Konferenciern Elin Thornberg menar att Borås Tidnings Debutantpris är viktigt just eftersom det är ett av få priser för debuterande författare i Sverige.

– Det är inte lätt att vara debuterande författare. Det är ett jättearbete som ligger bakom. Vi vill att författarna ska kunna fortsätta skriva, och att det blir en bok till. De flesta av författarna som fått det här priset har skrivit vidare. Många är kända idag och en viktig del av litteraturlandskapet.

Årets fem nominerade till Borås Tidnings Debutantpris 2022: Sofia Dahlén, Ali Derwish, Aya Kanbar, Quynh Tran, Lisa Zetterdahl.
Årets fem nominerade till Borås Tidnings Debutantpris 2022: Sofia Dahlén, Ali Derwish, Aya Kanbar, Quynh Tran, Lisa Zetterdahl.
Fakta

Borås Debutantprisgala

Borås Tidnings Debutantpris är ett samarbete mellan Borås Tidning och Högskolan i Borås och delades ut för första gången 2001. Prissumman är 150 000 kronor.

Debutantprisgalan hålls den 10 mars på Sagateatern

Tid: 18:30 - ca. 20:50

Max antal gäster: 350 personer

De nominerade till Borås Tidnings Debutantpris:

Sofia Dahlén, f. 1987: Patient

(Albert Bonniers förlag)

Ali Derwish, f. 1983: Saddam Husseins nya roman

(Albert Bonniers förlag)

Aya Kanbar, f. 2004: Hyperverklighet

(Nirstedt / Litteratur)

Quynh Tran, f. 1989: Skugga och svalka

(Norstedts)

Lisa Zetterdahl, f.1983: Hästar

(It-lit)

I juryn ingår Aase Berg, författare och kritiker, Björn Kohlström, gymnasielärare och kritiker i Jönköpings-Posten och Linnéa Lindsköld, lärare och forskare vid Högskolan i Borås.

Läs mer om debutanterna här:

Elle CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.