Annons

Hurts: "Man måste få vara arg"

På femte albumet "Faith" har den engelska synthpopduon Hurts återvänt till sina mörka rötter – och öppnat sig om pyskisk ohälsa.
Musik • Publicerad 2 september 2020
På sitt femte album "Faith" blottar Theo Hutchcraft och Adam Anderson i syntpopduon Hurts sina känslor. Pressbild.
På sitt femte album "Faith" blottar Theo Hutchcraft och Adam Anderson i syntpopduon Hurts sina känslor. Pressbild.Foto: Hurts
Duon Hurts består av sångaren Theo Hutchcraft och Adam Anderson på synt. Pressbild.
Duon Hurts består av sångaren Theo Hutchcraft och Adam Anderson på synt. Pressbild.Foto: Hurts

För två år sedan bestämde sig Hurts för att ta en paus. De hade precis turnerat med albumet "Desire", arbetat oavbrutet i åtta år, och ville hitta ett sätt att leva utanför musiken. Det gick så där.

– Vi misslyckades, konstaterar Adam Anderson, som år 2009 bildade Hurts tillsammans med sångaren Theo Hutchcraft.

Annons

– Jag upptäckte vilken stor del musiken är av min identitet, hur mycket jag älskar och behöver den – på gott och ont. Jag tror inte att jag hade insett det utan pausen, fortsätter han.

I stället återvände duon till inspelningsstudion. Det var utmanande och utmattande, berättar Adam Anderson, men värt det. Resultatet blev "Faith", bandets femte album, vilket enligt Adam Anderson markerar en återgång till både mörkare och sannare rötter.

– Vi har testat en massa olika inriktningar, som popband förväntas man nästan göra det, men nu kände vi att vi ville återvända till det som kommer naturligt för oss, till vårt dna, säger Adam Anderson.

TT: Hur ser Hurts dna ut?

– Det är kargt och omskakande, med blottade känslor.

Psykisk ohälsa

För tre år sedan skrev Adam Anderson ett öppet brev på sitt Instagram-konto, där han berättade om sin psykiska ohälsa och om vikten av att prata om den typen av erfarenheter. Det är en uppmaning som duon själva har tagit till sig på "Faith".

– Som popband är det inte alltid lätt att visa sårbarhet. Vi har nog alltid tänkt på musik som ett sätt att fly från det som plågar en, och alltid varit ett band som har försökt göra eskapistisk musik. Men sedan bestämde vi oss för att vara modiga och i stället visa att vi också är plågade, att vi också är svaga, och det är det som gör det här albumet så mäktigt. Det är absolut vårt ärligaste album.

Albumet rymmer sårbarhet, men också andra känslor, från besvikelse och kärlek till tvivel och ilska.

– Ilska är en förbjuden känsla som man får lära sig att dölja, säger Adam Anderson. Problemet är att ju mer man trycker undan den, desto mer växer den. Män har ofta svårt att uttrycka känslor, och just ilska är en känsla som de ofta känner. Det var skönt att få släppa den känslan fri.

Svensk producent

Hurts har producerat "Fatih" på egen hand, men tagit hjälp av bland andra den svenske musikproducenten Martin Forslund, som har arbetat med artister som Håkan Hellström och Vita Bergen. "Ett märkligt geni", slår Adam Anderson fast.

Annons

– Att jobba med honom var en fantastisk upplevelse. Han gör musik för att han älskar det.

Nu ser Hurts fram emot att återigen få turnera. Hoppet lever. Det gör det alltid – hur karga låtarna än blir.

– Vi försöker alltid skapa ett ljus i slutet av tunneln. Pandemi eller inte, folk behöver alltid en påminnelse om att det kommer att bli bättre.

Fakta: Hurts

Engelsk syntpopduo bestående av Theo Hutchcraft (sång) och Adam Anderson(synth) som bildades i Manchester 2009.

Albumdebuterade med "Happiness" 2010 och följde upp med "Exile" 2013, "Surrender" 2015 och "Desire" 2017.

Är aktuella med sitt femte album "Faith" som släpps den 4/9.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons