Kultur

Hur gör man en bebis? Svar nedan.

bokrecension Artikeln publicerades
Foto: Bild: Anna Fiske

Anna Fiskes kärleksfulla berättelse berättar allt och lite till om hur man gör barn. Recensenten Eva Wahlström blir förtjust över den påhittiga boken.

Göra barn – så går det till

Faktabilderbok

Text och bild: Anna Fiske

Översättning: Hanna Skogar Sundström

Förlag: Natur & Kultur

Man skulle kunna skriva en avhandling om hur det berättas för barn i barnböcker om just hur barn blir till. Dessa berättelser rymmer de flesta idéhistoriska perspektiv och olika tiders samhälls- och barndomssyn. Från ängsliga historier om blommor och bin, till konkreta skildringar och till glatt absurda fantasier och humoristiska historier i den upp och nervända världens anda.

Anna Fiskes bok ”Göra barn” har allt av detta (förutom ängslighet) och lite till! På bilderbokens första pärmuppslag simmar tusentals spermier mot en gul rundel som visar sig vara ägget som väntar på befruktning. Och på de avslutande pärmarna finns barnvagnar i alla dess färger både på utsidan och på små vinkande bebisnävar. Hela boken genomsyras av en inkluderande och varmt humanistisk människosyn.

Anna Fiske är svensk men är bosatt i Norge.
Foto: Maja Hattvang
Anna Fiske är svensk men är bosatt i Norge.

Bokens första betydelsebärande rad säger kort och gott: ”En gång var du en bebis.” På nästa sida visas 12 olika äldre/vuxna människor, ty ”Alla människor har varit bebisar.” Den motsatta, textlösa sidan, visar samma 12 personer som bebisar, där man kan ana eller inte ana hur de blev som de blev. Bilderna är roliga, livsbejakande med fulsnygga personer som alla duger som de är!

Sedan spekuleras det vilt om hur man gör en bebis, kanske genom att blanda farliga vätskor, eller kommer storken? eller kan man baka en bebis. Nej, alla människor måste bli till av en spermie och ett ägg. Så långt är boken i nära släktskap med sin många föregångare i genren. Men sedan tar berättelsen ett kliv i barnlitteraturens historia.

Det antas att; ”När en bebis ska göras börjar det ofta med kärlek. Det finns många olika sorters kärlek.”

Jo, man kan älska glass, vänner, hundar, jag allt möjligt. Och den härliga förälskelsen spirar över bokuppslagen. Allt man vill när man är kär, oj, vad text och bild sprakar och pirrar! Hur det är att tillhopa gå, som Linné skrev, visas och berättas. Och för att göra en bebis, behövs, som sagt spermier och äggceller.

Alla kan inte åstadkomma detta naturens under, men det kan gå ändå. Man kan göra en bebis med provrörsbefruktning. Så kan man få barn fast man är två kvinnor utan spermier! Graviditet och förlossning beskrivs, realistiskt och kärleksfullt och alla bebisar är som ett naturens under. Trots alla hjälpmedel som finns kan inte alla få barn genom den egna kroppen. Då kan man adoptera barn och dom föräldrarna har: ”väntat väldigt, väldigt länge på sitt älskade barn.”

Hela boken är som ett långt kärleksbudskap. Alla är vi olika, bara du är du och det är näst intill ett mirakel!

fakta

Anna Fiske

Anna Fiske är svenska men bor i Norge, där hon har gett ut ett antal tal böcker varav flera blivit prisade. Boken ”Göra barn” som nu utkommer på svenska är redan såld till över 15 länder och är nominerad till flera priser.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.