Annons

Hon skrev årets bok om svensk historia

Kultur • Publicerad 11 februari 2021
Elin Anna Labbas bok "Herrarna satte oss hit" har röstats fram som årets bok om svensk historia. Arkivbild.
Elin Anna Labbas bok "Herrarna satte oss hit" har röstats fram som årets bok om svensk historia. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Elin Anna Labbas bok "Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige" har röstats fram som årets bok om svensk historia 2020 av nättidningen Svensk Historias läsare. Den Augustprisbelönade boken skildrar de tvångsförflyttningar av renskötande samer som inleddes för hundra år sedan.

Boken fick 36 procent av rösterna. På andra plats kom "Stockholms blodbad" av David Lindén och tredje platsen intas av "Ilska, desperation och lömska försåt. Våldsamma kvinnor i 1800-talets Sverige", av Roddy Nilsson och Marie Eriksson, följd av Dick Harrisons "Sveriges medeltid".

Böcker som hamnat etta tidigare år är bland andra "De som aldrig kom hem" av Göran Jacobsson och Alf Ingesson Thoor, "Svälten" av Magnus Västerbro och "Ett jävla solsken" av Fatima Bremmer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons