Annons

Hon får Leninpriset

Kultur • Publicerad 2 februari 2021
Författaren och journalisten Nina Björk tilldelas Leninpriset 2021. Arkivbild.
Författaren och journalisten Nina Björk tilldelas Leninpriset 2021. Arkivbild.Foto: JESSICA GOW / TT

Leninpriset delas ut av Lasse Diding till en i Sverige verksam författare eller konstnär som verkar i en samhällskritisk och upprorisk vänstertradition. 2021 års pris går till litteraturvetaren, debattören och författaren Nina Björk, som fick sitt breda genombrott 1996 med "Under det rosa täcket".

Priset, som instiftades 2009 och är döpt efter diktatorn Lenin, är kontroversiellt och brukar orsaka debatt. Journalisten Kjell Albin Abrahamson är en av dem som ifrågasatt hur man kan uppkalla ett pris efter en av historiens värsta massmördare. Författaren Susanna Alakoski tackade år 2013 nej till priset då hon sade sig inte vilja förknippas med ”totalitära ideologier eller regimer”.

Annons

Lasse Diding har tidigare sagt att priset inte syftar till att hylla Lenins politik. I stället syftar det på det kulturpris med samma namn som delades ut under Sovjettiden.

Tidigare pristagare är exempelvis Roy Andersson, Maj Wechselmann, Sven Lindqvist, Maj Sjöwall, Jan Guillou, Mikael Wiehe, Stefan Jarl, Sven Wollter och Kajsa Ekis Ekman.

Prissumman är 100 000 kronor. Priset delas ut på Varbergs Teater den 8 maj. Samtidigt kommer Robespierrepriset på 10 000 kronor att delas ut till Kalle Holmqvist.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons