Annons

Hon blir ny vd för Filminstitutet

Anette Novak tar över som vd för Svenska Filminstitutet efter Anna Serner.
Film • Publicerad 12 november 2021
Anette Novak. Arkivbild.
Anette Novak. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Styrelsen för Svenska Filminstitutet har utsett Anette Novak som ny vd. Hon kommer närmast från tjänsten som direktör för Statens medieråd. Hon tillträder i april nästa år, och innan dess vill hon inte uttala sig om vilka frågor hon vill rikta extra fokus på.

– Jag kommer först att ägna min första tid med att föra dialog med alla kloka och kompetenta medarbetare och spännande personligheter som vi har i branschen för fördjupa min förståelse, säger hon.

Efterträder Anna Serner

Annons

Hon efterträder Anna Serner, som lämnar posten efter tio år. Under Serners ledning har Svenska Filminstitutet tagit flera initiativ för att öka jämställdheten i svensk film. Samtidigt har hon också utsatts för kritik, bland annat för att svensk film inte har lyckats nå tillräckligt stor publik på senare år.

Novak nämner också jämställdhet och mångfald som viktiga områden. Samtidigt understryker hon att det finns andra filmpolitiska som är lika angelägna.

– Det handlar om att stärka och stötta svensk film, att fler ska se svensk film, att filmarvet bevaras, om barn och unga och filmpedagogiken. Det är en mängd frågor som ska drivas.

TT: Vilken är din favoritfilm?

– Jag är väldigt noga med att institutet ska uppfattas som oberoende och börjar jag peka ut favoriter så skulle man kunna uppfatta det som lite gynnande så jag tror inte att jag svarar på den frågan.

Bakgrund som journalist

Anette Novak har sedan 2018 varit direktör och myndighetschef för Statens medieråd, som bland annat ansvarar för svensk filmgranskning. Tidigare har hon bland annat varit regeringens särskilda utredare för Medieutredningen. Hon är utbildad journalist och har haft en rad chefstjänster inom området, bland annat som chefredaktör och ansvarig utgivare för Norran i Skellefteå.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons