Annons

Hollywoodstrejk nära – ingen lösning i sikte

Det är Hollywooddramat som ännu saknar ett lyckligt slut. Med bara några timmar kvar tills att tidsfristen går ut ser det ut att bli strejk bland manusförfattarna i USA.
Nöje • Publicerad 1 maj 2023
Så här såg det ut senaste gången Hollywood gick ut i strejk. Manusförfattare går strejkvakt utanför filmbolaget Paramount 2007.
Så här såg det ut senaste gången Hollywood gick ut i strejk. Manusförfattare går strejkvakt utanför filmbolaget Paramount 2007.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Klockan 09.00, svensk tid, på tisdagsmorgonen kan konflikten vara ett faktum. Då går kollektivavtalet ut mellan film- och tv-producenterna och manusförfattarna – om inte parterna kommer överens om ett nytt avtal.

Förhandlingarna har pågått sedan i mars och ett sista möte på lördagen mellan manusfacket (WGA) och de stora film- och tv-bolagen, inklusive Netflix och Disney, ser inte ut att ha kunnat lösa knutarna.

Annons

Därmed kan en strejk vara ett faktum och utlysas klockan 23, svensk tid, på tisdagen, uppger branschtidningen Deadline.

Två miljarder dollar

Mycket står på spel. En strejk skulle stoppa en stor del av film- och tv-produktionen i Hollywood. Populära tv-program kan ställas in och filminspelningar skjutas upp. Senaste gången manusförfattarna strejkade, 2007–2008, varade strejken i 100 dagar och uppges har kostat nöjesindustrin i Los Angeles två miljarder dollar.

Konflikten speglar hur affärsmodellen i Hollywood har förändrats på senare år. När filmer och tv-serier fortfarande såldes även som dvd-filmer kunde manusförfattarna räkna med högre ersättningsnivåer och under en längre period. Men det har förändrats radikalt i och med strömningsjättarnas intåg, vilket har lett till lägre ersättningar.

Dominoeffekt

Allt färre manusförfattare kan försörja sig på heltid, enligt WGA, medan strömningsbolagen framhåller att de dåliga tiderna gör att de måste spara pengar.

– Jag tror alla känner att det kommer att bli strejk. Det är det här avtalet som kommer att bestämma hur vi blir ersatta av strömningsbolagen, säger en anonym Los Angeles-baserad manusförfattare.

Senare under våren och försommaren löper även kollektivavtalen ut för regissörer och skådespelare. Många befarar en dominoeffekt och konflikt även på de avtalsområdena.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons