Annons

Hollywoodstjärnan köpte Nesbøs berättelse

Längtar du efter att Jo Nesbø ska komma med en ny bok om den plågade polisen Harry Hole?
Då får du vänta ett tag. För i höst kommer Nesbø med två Harry Hole-fria novellsamlingar. Och boken därefter blir en faktabok om bergsklättring.
Litteratur • Publicerad 3 november 2021
Jo Nesbø är aktuell med inte bara en, utan två novellsamlingar i höst. Arkivbild.
Jo Nesbø är aktuell med inte bara en, utan två novellsamlingar i höst. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Den norske författaren Jo Nesbø använder sig ofta av hämnd som tema i sina böcker. Arkivbild.
Den norske författaren Jo Nesbø använder sig ofta av hämnd som tema i sina böcker. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
För ett år sedan fick Jo Nesbø ta emot det norska Rivertonpriset för sin kriminalroman "Kniv". Priset omfattar bland annat en förgylld revolver. Arkivbild.
För ett år sedan fick Jo Nesbø ta emot det norska Rivertonpriset för sin kriminalroman "Kniv". Priset omfattar bland annat en förgylld revolver. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Det sistnämnda är inte så långsökt som det kan verka.

– Klättring har varit en passion för mig de senaste tio åren, säger Jo Nesbø till TT i ett Zoom-samtal från hemmet i Oslo.

Annons

Det märks också i novellen "Svartsjukemannen" där friklättring är ett av de bärande inslagen i intrigen.

– I faktaboken har jag talat med kända klättrare och frågar även mig själv varför vi sysslar med det här, säger Jo Nesbø.

Skriver ofta om hämnd

Nyss nämnda "Svartsjukemannen" har fått ge namn till en av de två novellsamlingarna, som ges ut samtidigt, den andra heter "Råttön". Det är sammanlagt tolv noveller, där flera har det gemensamma temat hämnd. En hämnd som ofta är det våldsamma efterspelet till svartsjuka och otrohet.

– Jag har ofta skrivit om hämnd, det har varit en ingrediens i alla mina "stand alone"-böcker. Svartsjuka är en mänsklig känsla som i vår tid inte har någon speciell funktion, man kan önska att vi hade varit utan den.

Förr var vendettor och blodshämnd vanliga, så vanliga att de "decimerade befolkningen på till exempel Island", menar Jo Nesbø. Men hur förverkligar människan sitt behov av hämnd i en tid när rättsväsendet förväntas ha tagit över hela ansvaret?

– I böcker och filmer finns det hämndfantasier, som tillfredsställer en djupt liggande känsla vi har. Men vilket behov ska rättsväsendet tillgodose? Är det bara ett civiliserat straff vi är ute efter? Olika brott väcker olika känslor i oss. Om någon våldtar och mördar en liten flicka vill någon ha dödsstraff, men inte om det är en 60-årig man som har mördats.

Trivs med kortformatet

I vissa länder, till exempel i USA och England, ges de två novellsamlingarna ut som en enda bok, men i Skandinavien som två.

– Jag tror att det beror på att det finns en tradition här kring att novellsamlingar ska vara tunna, säger Jo Nesbø.

Han trivs med formatet, några av novellerna är korta, andra så långa att de snarare är kortromaner.

– Jag har en idé om vad jag ska jobba med, sedan får idéerna bestämma. Huvudet är öppet för idéer till korta historier. Det finns inga regler, de är väldigt olika. Några är plot-drivna, andra innehåller mycket dialog.

Ben Stiller har köpt rättigheter

Annons

Flera av novellerna skulle enkelt kunna bli film, och Jo Nesbø säger att filmrättigheterna till bland annat "Svartsjukemannen" redan är sålda.

– Ben Stiller har köpt filmrättigheterna till "London". Men den novellen är ju rätt kort, så handlingen utökas i filmmanuset.

Det händer mycket annat kring Nesbøs böcker. Produktionsbolaget bakom tv-serien "Zerozerozero" har filmatiserat "Midnattssol". Arbetet med att göra tv-serie av Harry Hole-böckerna fortsätter. Och Jo Nesbø berättar att "Dune"-regissören Denis Villeneuve nu har fått klart med att göra HBO-film av romanen "Sonen". Jake Gyllenhaal ska spela huvudrollen och Jonathan Nolan ("Westworld"), skriver manuset.

– Sedan görs det en prequel till min bok "Huvudjägarna". Men den filmatiseringen har jag inget med att göra, konstaterar han.

Fakta: Jo Nesbø

Ålder: 61 år.

Bor: I Oslo.

Yrke: Författare och sångare i rockbandet Di derre.

Tidigare böcker: Tolv böcker om polisen Harry Hole samt de fristående böckerna "Huvudjägarna", "Midnattssol", "Blod på snö", "Sonen", "Kungariket" och flera barnböcker.

Aktuell med: De två novellsamlingarna "Råttön" och "Svartsjukemannen".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons