Annons

Repriser när Hollywoods skribenter strejkar

En strejk bland Hollywoods manusförfattare får konsekvenser för programutbudet i USA.
Flera tv-bolag tvingas sända repriser på bästa sändningstid.
Nöje • Publicerad 2 maj 2023
Hollywoods manusförfattare strejkar. Arkivbild.
Hollywoods manusförfattare strejkar. Arkivbild.Foto: Reed Saxon/AP/TT

Förhandlingarna inför strejken har pågått sedan i mars. Ett sista möte på lördagen mellan manusfacket (WGA) och de stora film- och tv-bolagen, inklusive Netflix och Disney, löste inte knutarna.

Strejken stoppar stora delar av film- och tv-produktionen i Hollywood, framför allt populära tv-program kan ställas in och filminspelningar skjutas upp. I första hand drabbas prat- och sketchprogram som "Saturday night live" och "Late night with Jimmy Fallon".

Varade 100 dagar

Annons

Senaste gången manusförfattarna strejkade, 2007–2008, varade strejken i 100 dagar och uppges har kostat nöjesindustrin i Los Angeles två miljarder dollar.

Flera frågor har ställt förhandlingarna på sin spets. De 11 500 fackanslutna manusförfattarna kräver ökad ekonomisk ersättning. Men de kräver också att fler skribenter anställs per produktion och att kontrakten förändras då film- och tv-marknaderna har förändrats genom internet.

Manusförfattarna uppger att skrået står inför en existentiell kris:

"Det handlar om framtiden för vår yrkesgrupp", skriver facket WGA.

Protester utanför högkvarter

Demonstrationer planeras utanför bland annat huvudkontoren för Disney, Netflix, Amazon och Paramount i Los Angeles samt stödprotester utanför NBC Universals högkvarter i New York.

Enligt arbetsgivarna har "manusförfattarna erbjudits generösa ökningar och förbättrad ersättning för program som strömmas".

Arbetsgivarna säger i ett uttalande att man varit beredd att ge mer i ett nytt bud, "men valde att inte göra det på grund av omfattningen av andra krav som facket ställt".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons