Annons

Hogwarts och Jurassic Park utmärkta på kartan

Litteratur • Publicerad 7 november 2021
Var ligger egentligen Hogwarts skola? På bilden syns den stora matsalen på Christ Church college i Oxford, som stod som modell för matsalen i Harry Potter-filmerna. Arkivbild.
Var ligger egentligen Hogwarts skola? På bilden syns den stora matsalen på Christ Church college i Oxford, som stod som modell för matsalen i Harry Potter-filmerna. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Vet du var Hogwarts i böckerna om Harry Potter ligger, eller var man kan hitta Jurassic Park? Det tror Rhys B Davies från från Aberystwyth i Wales att han gör. De senaste två åren har han nämligen ägnat åt att skapa en kartbok över fiktiva platser, rapporterar BBC.

Hogwarts skola brukar anses ligga i Skottland, men JK Rowling har aldrig avslöjat mer precist var. Det har nu Rhys B Davies nosat upp, genom att lägga pussel med den information som böckerna och filmerna erbjuder.

Annons

– Vi vet att det är nära Dufftown, för att Sirius Black passerar där på sin väg till skolan från London.

I "Harry Potter och det fördöma barnet" kan Harrys son också promenera från skolan till Aviemore på under en natt, vilket gör att Rhys B Davies drar slutsatsen att skolan ligger i The West Highlands, inte i The Grampians.

Ett problem med att placera fiktiva platser på en karta är att de ofta beskrivs ligga på olika platser. Gotham City i berättelserna om Batman är till exempel en stad som tycks flytta runt i skildringarna av den. Men Rhys B Davies anser sig ändå ha placerat världar som Springfield i "Simpsons", Liberty City i "Grand theft auto" och "Jurassic Park" på kartan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons