Annons

Hederos & Hellbergs värmländska vemod leder oss tillbaka mot ljuset

Hederos & Hellbergs första skiva på 20 år är ett finstämt och vackert porträtt av hur vi ska leva i nuet och släppa in ljuset.
Skivrecension • Publicerad 10 februari 2021
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Mattias Hellberg och Martin Hederos släpper skiva.
Mattias Hellberg och Martin Hederos släpper skiva.Foto: Johan Bergmark/Playground music
Pop

Hederos & Hellberg

Album: Tillsammans mot ljuset

Skivbolag: Playground

Martin Hederos och Mattias Hellberg dök upp som en superduo (motsvarigheten till supergrupp i det här fallet) i början av 2000-talet. De gjorde lysande, nedtonade och innovativa covers av både Tim Hardin, Nick Drake, Tom Waits, The Stooges och Bob Marley & The Wailers. Deras snille och smak var smått oklanderlig. Pianisten Hederos cv är som ett pärlband av svensk kvalité – Soundtrack of our lives, Tonbruket, Nina Ramsby, Weeping Willows, Anna Ternheim et cetera. Hellberg stoltserar själv med sparring hos The Hellacopters, Ossler, Stefan Sundström och Håkan Hellström. De utgör en musikalisk smältdegel som är få förunnat i detta land. Där Hederos piano svävar omkring som popmotsvarighetens Bach, låter Hellbergs röst hela tiden som att den är på väg att bryta ihop. Kontrasten är sprucken och betagande på samma gång. “Tillsammans mot ljuset” är deras uppföljare till 20 år gamla “Together in the darkness”, vars titel både blir en humoristisk självreferens och visar på hopp om en bättre framtid. Den stora skillnaden är att allt utom “Din hand”, som är en cover på avlidna Robert ”Strängen” Dahlqvist (The Hellacopters med flera) är egenskrivet och på svenska den här gången. Det som utkristalliserar sig är hur stor känsla de har för språket, ett eget svenskt vemod och finkänslighet. Ofta känns duons lyriska skapande lika klassiskt som hos favoritartisterna som de hyllade i början av karriären.“Kvällen luktar jazz och är så skön och ljum”. Stången står i brand, grodan tog revansch”. Raderna från “Gräsmark” är vardagspoesi i sin renaste och mest träffande form.

Första singeln “Puff” med Frida Hyvönen och pojkvännen Christian Kjellvander som körpartners är som ett lugnande intro, ett befästande att vi kommer få följa med på en kontemplativ resa i en halvtimme.

Karlstad-duon har spelat in skivan på barndomens hemmaplan i Värmland och visst finns det ett genomgående temat av värme, sommar, kärlek och natur. Arketypiskt svenskt, med andra ord. Men en skiva om förhållandevis obefläckad värme mitt i en gnistrande vinter? Ja, varför inte. Vi ska följa varandra tillsammans i ljuset, bort från mörkret. Precis som de själva sjunger i sluttampen på titelspåret.

Fredrik SöderlundSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons