Annons

Hårdrocksband prisas som årets folkbildare

Hårdrocksbandet Sabaton har utsetts till årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning (VOF).
Musik • Publicerad 10 januari 2023
Sabaton. Arkivbild.
Sabaton. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"Sabaton får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt. De ger sin publik mer information än vad som ryms i deras sångtexter", lyder en del av motiveringen där juryn även lyfter fram bandets historieinriktade Youtube-kanal.

En av bandets mest spelade låtar, "Carolus Rex" som handlar om Karl XII, låg på regeringens spellista som släpptes i samband med att Sverige tog över ordförandeskapet i EU. Men bara efter några dagar togs låten bort.

Annons

Anledningen var att regeringen uppmärksammats på att bandet gjorde en kontroversiell spelning på Krimhalvön 2015.

VOF delar även ut priset Årets förvillare, som för 2022 går till kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen, som får dela på den mindre åtråvärda benämningen.

"De får utmärkelsen för hälsoartiklar om särskilt sköldkörteln och i synnerhet hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) där enskilda patienters fallhistorier ställs mot medicinska experters bedömningar", lyder en del av juryns motivering.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons