Annons

Hårdkokt mysterielösning med lite för många trådar

Det blir väl många trådar att föra ihop i den tredje boken om advokat Martin Brenner, menar recensent Bella Stenberg som läst ”Henrys hemlighet”.
bokrecension • Publicerad 23 juli 2019
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Kristina Ohlsson.
Kristina Ohlsson.Foto: Anna-Lena Ahlström

Henrys hemlighet

Spänningsroman

Författare: Kristina Ohlsson

Förlag: Piratförlaget

Advokat Martin Benner älskar antikviteter. Så när New York-vännerna Magda och Henry erbjuder honom att bli delägare i en antikvitetsaffär tackar han ja direkt. Eftersom han är en person som drar till sig trubbel får han nästan lika snabbt anledning att ångra sig.

När Henry dör i cancer visar han sig ha en hel del gömt i garderoben. Blev han till och med mördad? Och vem är det som spionerar på Brenner och hans älskade systerdotter?

Annons

Till det ett mystiskt schackspel, en hotfull porslinsapa, försvunna personer och hotell med dolda verksamheter, en begravning och ett bröllop, stressigt flängande mellan Stockholm och New York, kravfyllda familjeband och en övergripande konspiration som tycks involvera den katolska kyrkan.

I sitt tack kallar författaren Benner för ”en sällsynt underhållande man att umgås med”, men som läsare är jag ambivalent. Han är helt enkelt för arrogant och privilegierad, och har för lätt att glömma bort det. Ändå är han aningen mer sympatisk i den tredje boken än i de tidigare.

I böckerna om Benner visar Ohlsson upp en mer hårdkokt sida, här korsad med mysterielösning. I slutändan – eller snarare under resans gång – blir det väl många trådar som ska föras ihop, och det går inte helt smidigt ens för en så skicklig och underhållande spänningsförfattare som Kristina Ohlsson.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons