Annons

Här öppnar dörrarna för helgens konstrunda

Nu startar Konstrundan, där 38 lokala konstnärers öppnar upp sina ateljéer runt om i Sjuhärad. En av dem är fotografen och konstnären Nina Sinkkonen som är med för första gången. Hon ser utställningen som en möjlighet att nå ut till andra skapare i närområdet.
– Konst behöver inte kosta. Konst kan alla göra, säger hon.
Konst • Publicerad 8 oktober 2022 • Uppdaterad 16 november 2022
Nina Sinkkonen debuterar i Konstrundan 2022 – ”Det är ett sätt att skapa ett nätverk.”
Nina Sinkkonen debuterar i Konstrundan 2022 – ”Det är ett sätt att skapa ett nätverk.”Foto: Lars-Åke Green

När BT ringer upp Nina Sinkkonen har hon fortfarande inte bestämt sig för vilket verk hon ska ställa ut under helgens utställning. En teckning blir det i alla fall, berättar hon. Nina Sinkkonen kommer ursprungligen från Göteborg men har sin ateljé hemma hos syrran i Berghem. Det är även hit som gäster får komma på besök för en titt bakom kulisserna och möta konstnärerna på hemmaplan.

– Det är det som gör Konstrundan unik. Alla konstnärer är vi våra egna, vilket syns i våra ateljéer.

Nina Sinkkonen berättar om vad besökarna kan förvänta sig i hennes ateljé – "Här får man se teckningar och installationer av mig samt måleri av Marie Pemer.”
Nina Sinkkonen berättar om vad besökarna kan förvänta sig i hennes ateljé – "Här får man se teckningar och installationer av mig samt måleri av Marie Pemer.”Foto: Lars-Åke Green
Fakta

Nina Sinkkonen

Ålder: 49

Bor: Göteborg

Gör: Fotograf och konstnär. Pluggar finska på Stockholms universitet.

Utbildning: Högskolan för fotografi, Göteborgs Universitet (numera Valand) 2005-2008.

Aktuell: Konstrundan Sjuhärad 7 till 9 oktober. Deltar i lokala julkalendern ”Lysande fönster i Rydal” senare i år.

Favoritkonstnär: Designer Cecilia Pettersson och konstnär Tove Jansson.

Annons

Konstrundan Sjuhärad uppmärksammar lokala konstnärer med både samlingsutställning och konstrunda under en hösthelg. På Ålgården ställer samtliga konstnärer ut varsitt verk. Besökare kan därefter åka runt till konstnärernas ateljéer och visningslokaler som är utspridda runt om i Sjuhärad.

I år debuterar Nina Sinkkonen i Konstrundan, något som hon ser fram emot.

– Det är ett sätt att skapa ett nätverk. Målet är att snart flytta ut till Dyrenäs permanent, där mina föräldrar bor. Därför är det roligt att lära känna människor i mitt blivande närområde som också sysslar med bild och konst.

Nina Sinkkonen står bakom dikt- och fotoboken ”Sentiment” (2012), och har ytterligare en gång.
Nina Sinkkonen står bakom dikt- och fotoboken ”Sentiment” (2012), och har ytterligare en gång.Foto: Lars-Åke Green

Intresset för att teckna började redan som liten, och även passionen för konst. Nina Sinkkonen minns hur hon och en kompis ofta besökte Göteborgs konstmuseum efter skolan.

– Det är klart att det gav ett stort inflytande att möta konsten på det sättet i ung ålder, säger hon.

2008 tog hon examen i fotografi på konsthögskolan Valand. Nina Sinkkonen har även satt sin fot i litteraturen, med en dikt- och fotobok redan publicerad och en till på gång. Idag har hon återvänt till där hon startade – tecknandet.

– Jag ville återgå till det handen bildar. Tecknandet är det som lockar mig till att skapa. Jag kommer fortsätta så länge jag har möjlighet. Så länge jag känner mig fri och har glädjen kvar.

Nina Sinkkonen om hennes verk på Ålgården – ”Teckningen ser jag som en dagboksanteckning. Om att vara nära någon drabbad av åldrandets sjukdom.”
Nina Sinkkonen om hennes verk på Ålgården – ”Teckningen ser jag som en dagboksanteckning. Om att vara nära någon drabbad av åldrandets sjukdom.”Foto: Lars-Åke Green

Sinkkonen ser Konstrundan som något värdefullt i Sjuhärad. Hon vill fortsätta se kulturvärlden växa även utanför Borås.

– Borås är en fin förebild, framför allt inom offentlig konst, men konsten är ständigt hotad. Ju mer vi pratar om det desto större rörelse får vi. Konst behöver ju inte kosta, utan konst kan alla göra hemma vid köksbordet.

Vad kan besökarna förvänta sig?

Annons

– Här får man se teckningar och installationer av mig samt måleri av Marie Pemer. Teckningen på Ålgården ser jag som en dagboksanteckning. Om att vara nära någon drabbad av åldrandets sjukdom. Jag hoppas det kan beröra andra som varit med om liknande.

Konstrundan Sjuhärad uppmärksammar lokala konstnärer under en hösthelg på Ålgården. En av dem är konstdebutanterna Nina Sinkkonen.
Konstrundan Sjuhärad uppmärksammar lokala konstnärer under en hösthelg på Ålgården. En av dem är konstdebutanterna Nina Sinkkonen.Foto: Lars-Åke Green

Här saknas innehåll

Sandra OhannesianSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons