Annons

Här är Sveriges konkurrenter i Eurovision

Ett hemligt bidrag som "saknar motstycke", kraftfulla tenorer, handtvättning på scen och eldig passion. Det är motståndet som möter Cornelia Jakobs i Eurovision Song Contest i Turin.
Nöje • Publicerad 13 mars 2022
Cornelia Jakobs jublar med pokalen Sångfågeln efter att ha korats till vinnare i Melodifestivalen 2022.
Cornelia Jakobs jublar med pokalen Sångfågeln efter att ha korats till vinnare i Melodifestivalen 2022.Foto: Claudio Bresciani/TT
Finlands bidrag "Jezebel" framförs av veteranerna The Rasmus. Pressbild.
Finlands bidrag "Jezebel" framförs av veteranerna The Rasmus. Pressbild.Foto: Roni Lehti/ AP

Det politiska läget kastar en mörk skugga över årets Eurovision. Den Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) meddelade i slutet av februari att Ryssland utesluts ur Eurovision med hänvisning till "den aldrig tidigare skådade krisen i Ukraina". Veckan före meddelade Ukrainas representant, artisten Alina Pash, att hon hoppar av tävlingen och i stället för henne väntas Kalush Orchestra sjunga sin låt “Stefania” i den första semifinalen.

Sverige tävlar i den andra semifinalen. Där möter Cornelia Jakobs Georgiens minst sagt mystiska bidrag som presenterades på ett minimalistiskt vis: via en lapp. Det följdes av ett kort manifest där "Cirkus Mircus" tycks vilja avskräcka människor från att gräva djupare i vilka de kan vara, eller försöka sortera in deras låt i någon typ av musikgenre.

Annons

Ledtråd? "Det är en rörelse som samlar dussintals proffs från olika områden för att skapa en audiovisuell upplevelse som saknar motstycke", står det på lappen.

Ett mindre hemlighetsfullt bidrag är det från Serbien. Som en eventuell pandemieffekt sitter artisten Konstrakta och tvättar händerna på scen under framträdandet av låten vars titel översätts till "I en hälsosam kropp".

Diamantprytt ansikte

Någon annan som verkar leva i en hälsosam kropp är San Marinos representant i tävlingen, Achille Lauro. En halvnaken, tatuerad och sminkad man som sjunger en rockig låt (delvis) på italienska. Känns det igen? Jo, bidraget "Stripper" är inte helt olikt förra årets vinnarlåt.

Det kan fortsatt bli rockigt värre när Finland intar scenen med låten "Jezebel". På skärmarna promenerar en animerad kvinna och bidraget är dedikerat till starka, självständiga kvinnor. Passande – får man ändå säga – eftersom rockveteranerna i The Rasmus nyligen har bytt från en manlig till en kvinnlig gitarrist.

Polen å sin sida skickar fram 22-åriga Ochman som med självsäkerhet och kraft levererar tonerna till låten "River". Krystian Ochman är inte den ende sångaren i familjen, han är nämligen barnbarn till den internationellt kända tenoren Wiesław Ochman. På tal om tenorer sänder Australien över Sheldon Riley till Turin, en artist som med ett diamantprytt ansikte och smyckade händer framträder med låten “Not the same”.

Öronen värmer

Hettar upp stämningen gör Rumäniens bidrag med låten “Llámame”. Dansaren och sångaren Andrei-Ionuț Ursu levererar sitt poppiga nummer med dansinslag från flamenco under guldregn och med eldig passion. Passionerat kan det fortsatt bli när Estland äntrar scenen. Artisten Stefan, den estniska motsvarigheten till Erik Saade, står ensam med sin gitarr på scen och sjunger vilda västern-låten "Hope".

Eurovision Song Contest arrangeras i Turin i Italien den andra veckan i maj. Semifinalerna hålls den 10 och 12 maj och finalen avgörs den 14 maj.

Fakta: Startfältet i Eurovision song contest 2022

Semifinal 1

Albanien, Ronela Hajati: “Sekret”

Armenien, Rosa Linn, låten ej offentliggjord än

Bulgarien, Intelligent Music Project: “Intention”

Danmark, Reddi: “The Show”

Grekland, Amanda Tenfjord: Låten ej offentliggjord än

Island, Sigga, Beta and Elín: "Með Hækkandi Sól"

Kroatien, Mia Dimšić: “Guilty Pleasure”

Lettland, Citi Zēni: “Eat Your Salad”

Litauen, Monika Liu: “ Sentimentai”

Moldavien, Zdob și Zdub & Frații Advahov: “Trenuleţul”

Nederländerna, S10: “De Diepte”

Norge, Subwoolfer: “Give That Wolf A Banana”

Portugal: Ej offentliggjord än

Schweiz, Marius Bear: “Boys Do Cry”

Slovenien, LPS: “Disko”

Ukraina, Kalush Orchestra: “Stefania”

Österrike, Lum!x & Pia Maria: “Halo”

Semifinal 2

Australien, Sheldon Riley: “Not The Same”

Azerbajdzjan, Nadir Rustamli: Låten ej offentliggjord än

Belgien, Jérémie Makiese: "Miss you"

Cypern, Andromache: "Ela"

Estland, Stefan: “Hope”

Finland, The Rasmus: “Jezebel”

Georgien, Circus Mircus: "Lock me in"

Irland, Brooke: “That’s rich”

Israel, Michael Ben David: “I.M”

Malta, Emma Muscat: “Out of Sight”

Montenegro, Vladana: “Breathe”

Nordmakedonien, Andrea: “Circles”

Polen, Ochman: “River”

Rumänien, WRS: “Llámame”

San Marino, Achille Lauro: “Stripper”

Serbien, Konstrakta: “In Corpore Sano”

Sverige, Cornelia Jakobs: "Hold me closer"

Direktkvalificerade till final

Frankrike, Alvan & Ahez: “Fulenn”

Italien, Mahmood & Blanco: “Brividi”

Spanien, Chanel: “SlowMo”

Storbritannien, Sam Ryder: "Spaceman"

Tyskland, Malik Harris: “Rockstars”

Fotnot: Startordningen är ännu inte klar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons