Annons

Hanks skrev brev till Lassgård: "Generöst"

På tisdag kommer Tom Hanks till Sverige för galapremiär. Då vill han träffa Rolf Lassgård.
Film • Publicerad 11 december 2022
Mariana Treviño och Tom Hanks i en scen från "A man called Otto". Hanks skrev till Rolf Lassgård inför att han tog över den ikoniska rollen. Pressbild.
Mariana Treviño och Tom Hanks i en scen från "A man called Otto". Hanks skrev till Rolf Lassgård inför att han tog över den ikoniska rollen. Pressbild.Foto: Niko Tavernise/SF Studios
Rolf Lassgård som Ove, fotograferad under inspelningen av filmen "En man som heter Ove" 2015.
Rolf Lassgård som Ove, fotograferad under inspelningen av filmen "En man som heter Ove" 2015.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Premiären är för "A man called Otto", den amerikanska versionen av svenska "En man som heter Ove". Tom Hanks spelar huvudrollen och hans fru Rita Wilson är en av filmens producenter.

Filmen har svensk biopremiär först den 13 januari, men redan på luciadagen blir det galapremiär i Stockholm med stjärnorna på plats.

Annons

Nu berättar Rolf Lassgård att den amerikanska filmstjärnan hörde av sig redan inför inspelningen.

Publiksuccé

Lassgård spelade huvudrollen i den svenska filmen, baserad på Fredrik Backmans roman. Filmen blev en av svensk films största publikframgångar på många år med 1,7 miljoner biobesökare.

– Han ville att vi skulle träffas och prata om rollen. Jag hoppas att vi får möjlighet att göra det nu när han är här.

TT: Hur hörde han av sig?

– Jag fick ett brev och jag skrev ett brev tillbaka.

Lassgård vill inte avslöja vad som stod i brevet.

– Det säger jag inte. Det var ett brev till mig. Men det var ett väldigt generöst brev. Väldigt fint.

TT: Hur känns det att "Ove" ska bli amerikansk film?

– Jätteroligt. Det ska bli jättespännande.

Smygpremiär

Den amerikanska filmen regisseras av Marc Forster, som bland annat gjort Bondfilmen "Quantum of solace". Filmen får smygpremiär i USA före nyår för att kvalificera sig för Oscarsnomineringarna innan den går upp stort i Nordamerika samma dag som i Sverige, den 13 januari.

Annons

Rolf Lassgård säger att han inte har fått se något ur filmen, förutom trailern. Han känner ingen besvikelse över att inte få spela sin roll i den amerikanska versionen.

– Nä, jag har fått göra rollen och det räcker gott och väl. Det är en så pass klassisk roll så den går att göras av fler.

Fakta: "A man called Otto"

Filmen bygger på Fredrik Backmans roman från 2012, som blev en stor internationell bästsäljare. Boken filmatiserades 2015 med Rolf Lassgård i huvudrollen och Hannes Holm i registolen. Filmen nominerades till en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film.

I rollerna: Tom Hanks, Mariana Treviño, Rachel Keller och Manuel García-Rulfo med flera. För manus står David Magee ("Berättelsen om Pi") medan Marc Forster ("Quantum of solace") regisserar.

Premiär: I december i USA, i resten av världen efter nyår.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons