Annons

Han får årets Mai Zetterling-stipendium

Film • Publicerad 14 mars 2022
Regissören Patrik Eklund blir 200|000 kronor rikare sedan han tilldelats årets Mai Zetterling-stipendium. Arkivbild.
Regissören Patrik Eklund blir 200|000 kronor rikare sedan han tilldelats årets Mai Zetterling-stipendium. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Regissören och manusförfattaren Patrik Eklund får Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium.

"Med envishet och en imponerande produktivitet har han konsekvent utforskat det korta filmformatet och skapat sitt alldeles egna signum någonstans mellan Lars Molin och Steven Spielberg. Hans filmer tycks sprungna ur leken, med plats för udda perspektiv, vardagsfilosofi och inte minst färgstarka karaktärer", lyder en del av motiveringen.

Annons

Patrik Eklund vann 2009 pris i Cannes med kortfilmen "Slitage" och är senast aktuell med tv-serien "Revansch" och kortfilmen "Finito".

Stipendiet på 200 000 kronor har delats ut sedan 2006 och ska ges till ”en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm”.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons