Annons

Han är "den unge James Bond"

Efter 13 böcker har tonåringen Alex Rider blivit känd som ”den unge James Bond”.
När böckerna nu har blivit en tv-serie konstaterar huvudrollsinnehavaren Otto Farrant att han själv skulle bli en otroligt dålig spion.
Television • Publicerad 2 juni 2020
Otto Farrant spelar rollen som Alex Rider i tv-serien med samma namn. Pressbild.
Otto Farrant spelar rollen som Alex Rider i tv-serien med samma namn. Pressbild.Foto: Des Willie
Alex Rider (Otto Farrant) skickas av MI6 till en skola för rika barn för att infiltrera den. Pressbild.
Alex Rider (Otto Farrant) skickas av MI6 till en skola för rika barn för att infiltrera den. Pressbild.Foto: Des Willie
Otto Farrant spelar den unge spionen Alex Rider i tv-serien "Alex Rider". Pressbild.
Otto Farrant spelar den unge spionen Alex Rider i tv-serien "Alex Rider". Pressbild.Foto: Des Willie

– Jag är alldeles för klumpig. Och jag kan inte behålla några hemligheter, säger han till TT, via Zoom från hemmet i London.

Det har hittills kommit 13 böcker om Alex Rider, skrivna av Anthony Horowitz (denne har också varit en av de författare som efter Ian Flemings död har fortsatt att skriva om den ”riktige” James Bond). Den första boken, ”Stormbreaker”, blev film 2006 med Alex Pettyfer i huvudrollen. Den nu aktuella tv-serien baseras även den på den första boken, som i svensk översättning hette ”Stormvarning”.

Farbrodern mördas

Annons

– Alex är en helt normal tonåring, som går i en normal skola och gör normala saker. Hans föräldrar är döda och han bor hos sin farbror, säger Otto Farrant och fortsätter att berätta om premissen för serien.

– Farbrodern dör, det visar sig att han blivit mördad, och att han varit en hemlig agent. Alex blir anlitad av MI6 för att infiltrera en skola för rika barn, och där upptäcker han saker som gör att han räddar världen.

Otto Farrant, som har gjort en del filmroller tidigare men som också har en gedigen teaterbakgrund, säger att han alltid har tyckt om spiongenren.

– Jag gillar Bond, jag älskar Daniel Craig. Men inför det här tittade jag mer på Matthew Vaughns filmer, och på sådant som "Sicario”. Jag älskar actiongenren.

"Lite skrämmande"

Böckerna om Alex Rider hör till det som kallas ”young adult”-litteraturen, men Otto Farrant menar att tv-serien inte bara vänder sig till en ung publik.

– Jag var lite rädd för att den skulle kännas urvattnad, att den skulle bli nertonad, men jag tycker att den blev en fascinerande spionhistoria som vänder sig lika mycket till vuxna som till de yngre. Den är till och med lite skrämmande då och då. Den är definitivt inte fokuserad på att underhålla en ung publik, samtidigt som den inte är alltför mörk.

Inspelningen tog sex månader och inför den ägnade Farrant lång tid till att träna upp sig.

– Jag var tvungen att komma i form, jag tränade israelisk stridskonst, jag klättrade i berg. Inför varje actionscen så diskuterade vi hur det skulle se ut och sen så gjorde vi det. Ibland blev det lite för realistiskt, en gång körde jag en armbåge rakt in i näsan på en stuntman.

Serien om Alex Rider har redan sålts till fler än 100 länder – en uppgift som Farrant själv blir överraskad av.

– Oj, det hade jag inte en aning om. Så kul! Det är ju fantastiskt att den kommer att nå ut så människor över hela världen kan se den och förhoppningsvis relatera till den.

Annons

Tv-serien får premiär på Viaplay den 5 juni.

Rättat: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om släktskapet mellan Alex Rider och dennes farbror och om antalet böcker som har skrivits om Rider.

Fakta: Otto Farrant

Namn: Otto Farrant.

Yrke: Skådespelare.

Bor: I London.

Tidigare filmer: "Laxfiske i Jemen", "Krig och fred", "The white queen".

Aktuell: Som Alex Rider i tv-serien med samma namn som börjar sändas på Viaplay den 5 juni.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons