Annons

Halvering av kulturutövare från arbetarklassen

Andelen skådespelare, musiker och författare med en bakgrund i brittisk arbetarklass har halverats sedan 1970-talet. Nedgången reflekterar en minskning i samhället i stort men väcker också farhågor om bortträngda berättelser.
Kultur • Publicerad 11 december 2022
Skådespelaren Julie Walters är en av dem som under senare år framhållit att det på senare år blivit mycket svårare att göra karriär i den brittiska kultursektorn för personer med traditionellt arbetarklassursprung, skriver The Guardian. Arkivbild.
Skådespelaren Julie Walters är en av dem som under senare år framhållit att det på senare år blivit mycket svårare att göra karriär i den brittiska kultursektorn för personer med traditionellt arbetarklassursprung, skriver The Guardian. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan/AP

Ny statistik från brittiska Office for National Statistics visar att 16,4 procent av kulturskaparna kom från arbetarklassen mellan 1953 och 1962, men bara 7,9 procent fyra decennier senare, skriver The Guardian.

Nedgången följer en minskning i hela samhället av det antal människor som har sitt ursprung i arbetarklassen. En studie publicerad av tidskriften Sociology och gjord av forskare vid universiteten i Edinburgh, Manchester och Sheffield visar att 37 procent av arbetskraften hade föräldrar med arbetarklassjobb 1981.

Annons

2011 hade andelen sjunkit till 21 procent.

Samtidigt väcks frågor om varför alla försök att göra kulturen mer tillgänglig och öka mångfalden har haft så klena resultat: människor som vuxit upp i familjer med professionella kulturutövare är fyra gånger mer benägna att själva välja den banan än personer med arbetarklassföräldrar.

Färre kulturskapare med rötter i arbetarklassen väcker också farhågor om att berättelserna om den ska trängas bort eller förvandlas till "fattigdomspornografi", skriver The Guardian.

– Den här obalansen har varit med oss länge. Den föreslår att vi måste göra något mer än att bara starta kurser för tillgänglighet. Den tyder på att det här är ett stort socialt problem, inte något som bara BBC eller Arts Council eller den typen av organisationer ska ta itu med, säger Dave O’Brien, professor i kulturella och kreativa näringar vid University of Sheffield, till The Guardian.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons