Annons

Guillermo del Toro: "Pinocchio" ingen barnfilm

Regissören Guillermo del Toro hade länge drömt om att sätta sin egen prägel på sagan om Pinocchio, den italienska klassikern från slutet av 1800-talet som Walt Disney första gången animerade på 1940-talet.
Film • Publicerad 11 december 2022
Regissören Guillermo del Toro vid premiären av "Guillermo del Toros Pinocchio" i New York i tisdags.
Regissören Guillermo del Toro vid premiären av "Guillermo del Toros Pinocchio" i New York i tisdags.Foto: Andy Kropa/Invision/AP
Träsnidaren Gepetto, vars röst görs av David Bradley, och Pinocchio, som Gregory Mann gett röst till, i en scen från "Guillermo del Toros Pinocchio".
Träsnidaren Gepetto, vars röst görs av David Bradley, och Pinocchio, som Gregory Mann gett röst till, i en scen från "Guillermo del Toros Pinocchio".Foto: Netflix/AP

Men vid premiären i New York tidigare i veckan sade han till Page Six att han inte vill att föräldrar ska tro att hans dockanimerade version av berättelsen är en "barnvaktsfilm".

– Den är inte gjord för barn, men barn kan se den om deras föräldrar pratar med dem. Det är en film som får barn att ställa frågor, sade den Oscarsbelönade mexikanske regissören.

Annons

del Toros version av dockpojken – som alltid längtat efter att vara en riktig pojke och vars näsa växer när han ljuger – är varken är lika mörk som originalet eller sockersöt som Disneyversionen.

De teman del Toro velat utforska är lydnad, integritet och att vara sann mot sig själv, och det är också därför han valt att förlägga handlingen i filmen till Mussolinis fascistiska Italien.

– När jag var en praktiserande katolik, inte förfallen som jag är nu, brukade jag tänka på var den mänskliga själen ligger. Den ligger i valfriheten, valet att vara människa, säger del Toro

Moderna museet i New York visas just nu utställningen "Guillermo del Toro: Crafting Pinocchio" som skildrar hur ett internationellt team av designer, hantverkare och animationskonstnärer samarbetade för att förverkliga del Toros vision.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons