Annons

Gruvdraken gräver upp och spottar ut i Anna Kurus Norrland noir

Anna Kuru skriver kanske mest ”Norrland noir” av alla. Själva miljön är det kriminella i hennes Kirunatrilogi som nu avslutas och sammanfattas. Bengt Eriksson har läst.
Bokrecension • Publicerad 27 november 2021
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Anna Kuru författare
Anna Kuru författareFoto: Sanna Lidström
Norrland noir

Gryningsjakten

Författare: Anna Kuru

Förlag: Modernista

Malmen är grunden för såväl Kiruna och fjälllvärlden som för Anna Kurus romaner. Gruvdraken gräver upp och spottar ut, får staden att skaka och skälva. Draken påverkar allt: miljön, livet, människorna.

Det kriminella i Kurus trilogi, som avslutas med ”Gryningsjakten”, finns i själva livet; livsbetingelserna. Det finns i miljön; miljöbetingelserna. Nyckelord: männen.

Annons

Trilogi, förresten. Hennes romansvit är mer som en följetong. Titlarna hänger ihop och följer på varann, de bör läsas i rätt ordning och från början.

Sista titeln förklarar lite av vad som hänt tidigare. Är Jonas faktiskt ihop med Allis? Vad skedde med Raumo? Det börjar med att huvudpersonen Allis fått ta semester från bilprovningen och försöker vila upp sig på Rhodos – och slutar med ond bråd död under älgjakten.

Allis är en kvinnlig hämnare. Också en kvinnlig hjälte? Tveksamt. Även hon har påverkats av gruvdraken, av miljön och livet.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons